Carles Mundó, conseller de justícia 'En el conjunt del sistema penitenciari un 72 per cent d'ocupacio...-per tant es podrà gestionar bé el tema dels preventius que són uns presos molt diferents del penats? Sense cap mena de dubte, són diferents, són diferents en allo que podria ser un problema i en allò que podria ser una avantatge, la majoria de presos preventius tenen una estada molt curta a la presó./ -A juny del 2017 la preso fins a quin punt és més castig que reinserció o al revés? Bé qualsevol privació de llibretat és un castig però la funció de les preson no és castigar, la funció de les presons, del sistema penitenciari és la reinserció i per això la majoria dela professionals dels més de 5000 professionals que tenen els serveis penitenciaris de catalunya estan dedicats a les activitats de tractament, psicolegs, educadors socials, sanitaris, mestres, per tant el sistema penitenciari de catalunya té una missió i és la reinserció i aconsegueix index de rinserció dels més elevats del mon'.

Fa cinc mesos, el mes de juny passat, el conseller destituït Carles Mundó, en el seu càrrec al capdavant del Departament de Justícia, va ser entrevistat per betevé amb motiu del tancament de la presó Model després de 113 anys d’història.

Mundó, en aquella entrevista, insistia que la funció de les presons és la de reinserir i no la de castigar,  i parlava de la gestió dels preventius dins els centres penitenciaris. Assegurava que el fet que les presons no estiguin actualment plenes permet fer el tracte pertinent als preventius que, assegurava llavors, tenen un pas ràpid pels centres penitenciaris.

Unes paraules que ara, cinc mesos després, amb el context actual prenen especial rellevància. Mundó és un dels consellers ingressat a presó sense fiança des de dijous 2 de novembre,  acusat, com la resta de consellers destituït, per uns suposats delictes de sedició, rebel·lió i malversació per la declaració d’independència del Parlament. A més, l’advocat que representa els consellers del PDeCAT ha denunciat el maltractament que van patir els seus clients, en especial les ferides als canells del titular de Justícia,  durant el  trasllat a la presó d’Estremera.

Com ja s’ha dit, els consellers destituït, van ser emmanillats per darrere, sense cinturó de seguretat i amb frases amenaçadores per parts d’agents de la Guàrdia Civil.  El mateix director de la presó d’Estremera va demanar un informe forense per documentar-ho, segons ha explicat l’advocat Jaume Alonso Cuevillas, que representa els consellers del PDeCAT.