Els Bombers de Barcelona continuen preocupats pels focs causats per les bateries elèctriques dels vehicles, en particular els patinets, i sobretot de nit. Per això, la recomanació que fan és clara: no endollar les bateries quan estem dormint. També demanen prevenció i aposten per la instal·lació de detectors de fum a les llars: “Salven vides”. Aquest 2022, fins al novembre els bombers han intervingut en 1.094 incendis en habitatges, la majoria s’han produït en horari nocturn i com a conseqüència d’una sobrecàrrega elèctrica.

Prevenció i mesures d’autoprotecció a les llars

L’Ajuntament de Barcelona ha fet aquest divendres balanç de les intervencions que han fet els bombers de la ciutat aquest any, i també ha presentat la campanya d’hivern “A casa, no convidis el foc” per prevenir els incendis a les llars. L’objectiu és que la ciutadania estigui a l’aguait amb els aparells elèctrics aquest hivern, sobretot pel que fa als col·lectius més vulnerables, com la gent gran.

El tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha posat el focus en les mesures de protecció per evitar ensurts: “Qualsevol mesura d’autoprotecció, com els detectors de fum, és benvinguda”. Batlle ha insistit que són un dispositiu econòmic que permet detectar el foc i contribueix a la reducció de víctimes mortals.

Els detectors de fum són un instrument baratíssim, d’uns 15 euros, fàcil d’instal·lar al sostre i que salven vides”
Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció

Els incendis, més virulents a la nit

De la seva banda, el cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, ha remarcat que la majoria de serveis d’incendis que fan els bombers en habitatges són en horari nocturn, més virulents, i la majoria es produeixen per una sobrecàrrega.

Per això, ha recordat que cal revisar la instal·lació elèctrica i fer-ne el manteniment necessari, per garantir que està en bon estat. També ha desaconsellat l’ús de lladres, sobretot en zones atapeïdes de la casa.

El manteniment, la manipulació i la càrrega de batèries elèctriques són focus d’incendi”
Sebastià Massagué, cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament

El responsable dels bombers ha assegurat que el manteniment, la manipulació i la càrrega de bateries elèctriques són focus d’incendi. No es tracta només dels patinets, també les bateries extraïbles de les motos elèctriques o d’altres vehicles o dispositius.

Més de 19.000 serveis el 2022

Aquest any, de moment els Bombers de Barcelona han fet 19.115 serveis, dels quals 1.094 han estat l’extinció d’incendis en llars. Aquest 2022, cinc persones han mort en focs en habitatges.