El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona (SPEIS) engega un any més la campanya “A casa, no convidis al foc”. L’objectiu és promoure la instal·lació de detectors de fum a les llars per prevenir víctimes mortals en incendis a la ciutat.

Aquest tipus de dispositiu és una opció econòmica i d’ús fàcil. Són sensors que es poden trobar a les ferreteries, no requereixen cap obra prèvia i funcionen amb una pila. L’aparell realitza un avís acústic quan detecta la presència de fum en una etapa molt inicial. D’aquesta manera, els afectats poden actuar per evitar la propagació del foc, per exemple, tancant les portes i així facilitar —si és necessari— la intervenció dels Bombers.

1.443 incendis en habitatges en el 2020

Aquest any, de moment els Bombers de Barcelona han extingit 1.443 incendis en habitatges on han mort tres persones. El 2019 el cos va intervenir en 1.849 extincions d’incendis que van tenir lloc en habitatges i on van morir tres persones.

Dels 38 incendis amb víctimes comptabilitzats en els darrers 10 anys, 32 han estat en habitatges (un 90 % del total), on van perdre la vida 41 persones. El 78 % de les víctimes van morir en incendis que es van produir en horari nocturn i el 30 % eren persones grans. Per aquest motiu la campanya, tot i estar adreçada a tota la ciutadania, vol incidir especialment en les persones grans que viuen soles i en persones amb discapacitat.

Promoure l’obligatorietat d’instal·lar els sensors

Aquesta iniciativa també té l’objectiu de promoure un canvi normatiu que obligui a la instal·lació de detectors de fum en els habitatges de nova construcció i a la resta de llars, com ja passa en altres països europeus. De fet, a França, Alemanya o el Regne Unit és obligatori tenir instal·lats detectors de fum domèstics, i les dades demostren que permeten atacar els focs en un estat molt inicial.