Restaurant la Rambla

El Grup Municipal de Barcelona en Comú ha presentat aquest dilluns un conjunt de mesures per combatre els efectes del turisme. Proposen fer més inspeccions al sector de l’hostaleria per lluitar contra la precarietat laboral del gremi. Dins del paquet d’iniciatives també hi ha aplicar noves restriccions al Park Güell i destinar els diners recaptats amb la taxa turística a projectes que tinguin un retorn social en els barris de la ciutat.

Des de BComú denuncien els abusos laborals que els treballadors de l’hostaleria pateixen a l’estiu, quan la demanda d’aquest servei creix. Critiquen sobretot les mancances que existeixen en l’àmbit salarial. Asseguren, de fet, que el sou mitjà del sector és la meitat que el sou mitjà de la ciutat. Per aquest motiu, proposen crear un acord entre l’Ajuntament, sindicats i el sector per incrementar les inspeccions, també en caps de setmana, amb l’objectiu de garantir unes condicions laborals dignes.

Més control als espais turístics i un retorn social de la taxa turística

Els d’Ada Colau consideren que el repunt de visitants que viu Barcelona durant els mesos d’estiu com el juliol té conseqüències negatives per a la ciutat, especialment en aquelles zones on hi ha els principals atractius turístics de la ciutat, com per exemple el Park Güell. Des de BComú plantegen reduir el nombre de turistes que poden accedir diàriament al parc.

La mesura va en la línia de la limitació que el mateix grup ja va aplicar al 2020 quan era al govern. No obstant això, consideren que amb l’augment de visitants, la restricció s’ha quedat curta i cal endurir-la. Creuen que d’aquesta manera es podrà garantir l’ús veïnal i escolar d’aquesta zona verda al districte d’Horta-Guinardó. En aquesta línia, els comuns també reclamen que el parc no tingui usos privats com el de la desfilada de Louis Vuitton.

Acusen Collboni d’invertir els diners de la taxa turística en la promoció del turisme

Pel que fa a la taxa turística, des de BComú critiquen l’ús que s’està donant a aquests recursos i acusen l’Ajuntament de destinar els diners provinents de l’impost a fer més promoció del turisme. Per contra, proposen que la recaptació de l’augment que s’ha aplicat en aquesta taxa es destini a projectes a favor de la cohesió i dinamització dels barris i per minvar els efectes de la massificació turística.