L’alcalde de Madrid, Jose Luis Martínez-Almeida, ha dit aquest dimecres que “no li agradaria tenir port com a Barcelona”, per les dificultats que comporta la gestió del turisme que arriba en vaixells, especialment pel que fa als creueristes que fan escala a la ciutat. En un debat organitzat per ‘La Vanguardia’, entre l’alcalde de Madrid i el de Barcelona, Almeida ha lamentat que “és una pena que Madrid no tingui platja ni mar”, però creu que això suposa tenir menys dificultats per gestionar la convivència entre turistes i ciutadans. “Siguem realistes, és molt complicada la gestió del turisme”.

Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que des de Barcelona “es defensa el turisme, fins i tot de les seves pròpies amenaces” i creu que el que fa falta són “límits” i “governar-lo”. En aquest sentit, ha destacat que la ciutat ja està promovent “la diversificació de la seva economia” i que, per això, s’han aprovat mesures com la prohibició dels pisos turístics, prevista a partir del 2028. Almeida, en canvi, no és partidari d’una mesura com aquesta: “A Madrid no tenim un problema amb el turisme”.

Rebuig a les accions de la manifestació antimassificació

Collboni també s’ha referit a les imatges que s’han viralitzat després de la manifestació antimassificació de dissabte passat i ha estat contundent: “Jo rebutjo qualsevol mostra d’hostilitat. Els visitants són benvinguts, som una ciutat acollidora, vingui qui vingui”.

Almeida: “La Copa Amèrica li va bé a Madrid”

L’alcalde de Madrid també s’ha referit a la celebració de la Copa Amèrica 2024 i creu que a Madrid també “li va bé”. Ha afirmat que molts dels visitants que vinguin a veure la prova esportiva, també aprofitaran per venir a la capital espanyola. En aquest sentit, els dos alcaldes veuen possible “treballar de forma conjunta” i asseguren que la competitivitat per atreure grans esdeveniments, no té perquè ser negativa. “El més important és la capacitat de beneficiar-nos mútuament”, ha dit Almeida.

Els dos alcaldes també han coincidit en la necessitat d’augmentar la construcció de pisos públics per facilitar l’accés a l’habitatge. Collboni ha insistit que aquest “és el primer problema de Barcelona”.

Abans d’aquest acte, tots dos s’han trobat a l’Ajuntament de Barcelona, on han mostrat la intenció de col·laborar i d’afavorir el diàleg institucional.