Jaume Collboni

El govern municipal, liderat per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha engegat aquest dimecres el Pacte per Ciutat Vella, que ha de començar a “endreçar i transformar” el districte la tardor del 2025. Fins aleshores i des d’ara mateix, l’executiu del PSC organitzarà trobades i sessions de treball amb entitats i associacions per consensuar un pla d’actuacions i les mesures a aplicar. “No deixarem de dialogar i acordar amb tothom”, ha dit Collboni. La previsió és que es vagin implantant de manera progressiva fins al 2035.

L’acte per engegar el pacte s’ha fet al Raval, a l’Auditori del Conservatori del Liceu, i ha comptat amb la presència de més de 180 entitats, representants d’agents locals, dels mons associatiu, comercial, social, esportiu, cultural i econòmic i polítics. El Pacte per Ciutat Vella disposa d’un pressupost de 228 milions d’euros, dels quals 225 són per a inversions i els tres restants, per a polítiques socials i de prevenció.

El tinent d’alcaldia de Seguretat i regidor del districte, Albert Batlle, ha apuntat alguns dels principals reptes de Ciutat Vella. En matèria de seguretat, ha dit que cal combatre “el comerç criminal de la droga”. “Ciutat Vella ha de deixar de ser el contenidor sense fons on s’aboqui tota la problemàtica del país”, ha seguit. El comissionat del pacte, Ivan Pera, per la seva banda, ha demanat no fer política amb el districte. “El que cal és fer propostes”, ha sentenciat.

“Una imposició” per a una trentena d’entitats

A les portes de l’Auditori del Conservatori del Liceu s’han concentrat representants d’una trentena d’entitats del districte, que consideren que el Pacte per Ciutat Vella suposa “una imposició” perquè asseguren que el govern del PSC no ha escoltat totes les veus de Ciutat Vella. De fet, hores abans de la presentació del pacte, aquestes mateixes entitats han fet una roda de premsa per mostrar el seu rebuig a les polítiques de Collboni durant el primer any de mandat en solitari.

entitats protesten pacte ciutat vella

Ciutat Vella, prioritat des de la campanya

Jaume Collboni ja va avançar durant la campanya electoral de les municipals del maig del 2023 que si era alcalde faria de Ciutat Vella “el districte prioritari de les inversions municipals”. En un míting a la nova Escola Massana, el socialista va dir que Ciutat Vella és “el cor i l’ànima de la ciutat” i que cal que “estigui sa perquè bategui amb força”. En el mateix acte ja va avançar també un paquet d’inversions de 200 M € per al districte, una partida que aquest dimecres l’alcalde ha reiterat i detallat.