medalles d'or al mèrit científci

L’Ajuntament de Barcelona ha entregat aquest dilluns la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Andreu Mas-Colell, Lluís Torner Sabata i Mercè Boada Rovira per la seva tasca professional i la seva trajectòria en el camp de la recerca. El Ple Municipal va aprovar al novembre reconèixer l’excel·lència d’aquestes tres personalitats.

Andreu Mas-Colell

És polític i catedràtic d’Economia emèrit de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE). Actualment, presideix el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). El seu manual ‘Microeconomic theory’ és un referent a les universitats de tot el món i ha escrit més d’un centenar de treballs d’investigació.

També va ser conseller de la Generalitat de Catalunya en diferents etapes: d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació amb Jordi Pujol (2000-2003) i d’Economia i Coneixement amb Artur Mas (2010-2016).

Lluís Torner Sabata

Doctor en física i catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), és un referent mundial en l’estudi dels fotons i la seva aplicació a l’enginyeria, la biologia i la medicina. La seva recerca s’ha centrat en els solitons òptics i és reconegut internacionalment com a científic capdavanter en aquest camp.

Va impulsar l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el qual dirigeix en l’actualitat, un centre de referència a tot el món en la investigació de la fotònica i les seves aplicacions per aprofitar l’energia solar i tenir cura del medi ambient.

Mercè Boada Rovira

És doctora en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en neurologia. Ha enfocat la seva activitat professional en el camp de la demència, concretament en la malaltia d’Alzheimer, i la seva recerca s’ha centrat en els biomarcadors i les proteïnes de senyalització, motiu pel qual és reconeguda a escala internacional.

També és la fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE, dedicada a les persones que pateixen Alzheimer. Ha publicat més de 150 articles i ha participat en més de 100 assajos clínics.