L’Ajuntament de Barcelona es compromet a rehabilitar aquest mandat 204 pisos en mal estat al barri del Besòs. Els habitatges formen part de les 10 finques d’una prova pilot del pla de regeneració urbana. Tot i això, a partir de les inspeccions que s’han fet en un miler de pisos del barri, el consistori ha detectat que cal actuar en un miler d’habitatges més amb deficiències, però les obres es deixen per al proper mandat.

De les 10 finques de la prova pilot, només una s’ha enllestit. N’hi ha dues més on es preveu començar la rehabilitació a l’abril i en dues altres s’estima iniciar els treballs a l’estiu. Quedaran pendents cinc blocs més, que ja tenen el projecte executiu fet. La inversió de la prova pilot és de 10 M €, bona part dels quals els aportarà l’Ajuntament, i la resta vindran dels fons Next Generation i de les comunitats de veïns.

Cap altra administració ha aportat per ara més pressupost al barri amb la renda més baixa de Barcelona i on la propietat dels habitatges, tot i que en origen era pública, va passar a mans privades. Actualment, molts pisos estan ocupats i són de fons d’inversió que no han fet cap manteniment.

Un miler de pisos més pendents

La inspecció que s’ha fet al barri en el marc del pla de regeneració urbana ha marcat en vermell un miler d’habitatges més per rehabilitar. En aquest mandat, l’Ajuntament es compromet a fer els projectes executius i la gestió urbanística necessària perquè a partir del 2027 es pugui actuar en 693 habitatges. Per a propers mandats es deixa la intervenció en 354 pisos més.

El 2020 es van començar a inspeccionar els edificis que s’han de rehabilitar al Besòs. De les 45 comunitats que s’han analitzat com a mostra, en 30 s’han hagut de prendre mesures cautelars, com ara apuntalar-los. Però encara hauran d’esperar. L’entitat SOS Besòs denuncia que “d’aquí a sis o set anys hi haurà veïns que hauran perdut l’habitatge perquè els danys ja seran irreversibles“.

Les demandes veïnals

SOS Besòs tem que pel perfil vulnerable del barri no tothom sàpiga accedir a les ajudes per a la rehabilitació. De fet, expliquen que se’ls ha informat que als blocs on hi ha pisos ocupats o bé amb deutes a la comunitat de veïns no s’actuarà. L’entitat veïnal lamenta que l’Ajuntament hagi anunciat “el mateix que es va dir el 2020”, en relació amb les 10 finques de la prova pilot, i considera que deixa una part del barri sense horitzó.