Nous contenidors Barcelona

La Comissió d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona ha tombat la petició de Ciutadans i el PP per retornar els diners que s’han cobrat des del juliol del 2020 amb la taxa de residus, un tribut que el TSJC ha declarat nul. Els dos socis de govern (BComú i el PSC) hi han votat en contra al costat d’ERC, mentre que Junts i Valents s’han sumat a la demanda de Cs i el PP.

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha assegurat que “la taxa continua vigent i és vàlida” fins que el Suprem no resolgui el recurs que l’Ajuntament presentarà per defensar el tribut. Preguntat sobre el retorn dels diners cobrats, en la Comissió d’Urbanisme de dimarts, Badia va dir que tots els cobraments consolidats del 2020 i 2021 no estarien afectats i només es podrien retornar imports a qui hagués fet una impugnació prèvia del tribut.

“El regidor dels nyaps”

En un debat tens, Luz Guilarte (Cs) ha acusat Badia de ser “el regidor dels nyaps” i ha reclamat retornar els diners cobrats “amb una taxa frau” perquè veu absurd vincular les quotes amb el consum d’aigua. Des del PP, Josep Bou ha dit que la taxa de residus “està mal justificada i no incentiva el reciclatge” i només hi veu “afany recaptatori”. En la mateixa línia s’han pronunciat Junts i Valents, partidaris d’una taxa de residus però no tal com s’ha plantejat.

Eloi Badia s’ha defensat assegurant que tant la Generalitat com el Govern espanyol obliguen els municipis a tenir una taxa per a la recollida de residus. El regidor ha instat els grups a presentar una fórmula alternativa per calcular la taxa i ha apuntat que al 90 % dels municipis de Catalunya tenen un import fix per a tothom. Per això, ha defensat mantenir el càlcul segons el consum d’aigua perquè permet diferenciar entre tipus d’habitatge.