El govern municipal Barcelona considera que el programa Reallotgem de la Generalitat per poder donar un sostre a les famílies desnonades “és un fracàs”. Així ho exposa la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, en una carta adreçada la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

El consistori considera que el programa del govern Reallotgem.cat iniciat fa un any i mig, no ha complert amb els objectius de captar 600 habitatges a Barcelona malgrat la dotació de 4,5 M € . Segons Martín, de fet només ha servit per facilitar un lloguer estable a una quinzena de famílies, mentre que la unitat antidesnonaments de Barcelona va atendre l’any passat més de 2.200 persones en situació d’emergència per habitatge.

El que està passant des de fa molt de temps és la incompareixença pràcticament absoluta de la Generalitat malgrat ser l’administració competent en polítiques d’habitatge
Lucía Martín, regidora Habitatge

Un programa “mal dissenyat”

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya va impulsar el programa Reallotgem al desembre de 2020 per llogar pisos privats buits amb l’objectiu d’allotjar les famílies que tenen informe favorable de la Mesa d’emergències. Segons la regidora d’Habitatge, però, el programa “no funciona perquè està mal dissenyat”. Per acollir-s’hi, per exemple, cal tenir una ordre de desnonament en els propers 30 dies, i això, assegura, penalitza totes les persones que tenen el desnonament en suspens per la moratòria estatal o bé les que han aconseguit suspendre’n l’execució a través dels serveis municipals.

Per tot això, el Martín reclama que els 4,5 MEUR previstos per a Barcelona a través del programa serveixin per reforçar-ne d’altres que defensa que sí funcionen, com les polítiques de tanteig i retracte, la captació a través de la Borsa d’Habitatge Social i la construcció d’habitatges i allotjaments. Un exemple més del desequilibri entre les polítiques municipals i les del govern català, subratllen, és en la promoció d’habitatges: mentre l’Ajuntament té més de 2.000 pisos en obres, la Generalitat en té només dues promocions que no arriben als 40 habitatges.