L’Ajuntament instal·larà una placa o un faristol a l’antic solar del cinema Niza, espai on el 3 de desembre de l’any 1977 es va celebrar el primer míting multitudinari del col·lectiu LGTBI a la ciutat. La iniciativa s’ha aprovat per unanimitat al darrer consell plenari de l’Eixample, arran d’una proposició d’ERC que demana la recuperació de la memòria d’aquell acte organitzat pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i el Col·lectiu de Lesbianes. Va ser una mobilització pionera a l’estat espanyol, on més de 2.000 persones es van reunir al cinema, situat davant la Sagrada Família, per reclamar la derogació de la llei sobre perillositat i rehabilitació social del règim franquista.

El portaveu del FAGC, Eugeni Rodríguez, considera que és “importantíssim dur a terme iniciatives com aquesta per saber d’on venim i per reconèixer que avui gaudim de drets i llibertats gràcies a la lluita de moltes persones”. Des del FAGC creuen que Barcelona encara té pocs espais dedicats a la memòria LGTBI, i denuncien que a banda d’alguns de simbòlics com el del Parc de la Ciutadella, dedicat a l’assassinat de la transsexual Sonia Rescalvo o el situat al passeig de Picasso, dedicat als homosexuals represaliats durant la dictadura franquista, Barcelona encara no té cap carrer o plaça dedicada al col·lectiu homosexual.

Autor: Colita

Un altre memorial a la Rambla

Aquest 2024 també es preveu instal·lar un memorial a la rambla de Santa Mònica per recordar la primera gran manifestació de l’orgull gai el 26 de juny del 1977. Un acte reivindicatiu en què van participar unes 5.000 persones a favor de la llibertat sexual i contra la llei de perillositat social, un text legal que no es va modificar fins al 1979 per eliminar diversos articles referents als “actes d’homosexualitat”. Aleshores la lluita dels col·lectius homosexuals es va centrar a aconseguir la modificació de la llei sobre l’escàndol públic, que no es va derogar fins al 1989. La llei de perillositat social va ser derogada completament el 23 de novembre del 1995.