L’Ajuntament de Barcelona no descarta imposar sancions en els casos en què es demostri la vulneració dels drets lingüístics d’un ciutadà. Es tracta d’una de les 68 accions que inclou un pla municipal per fomentar l’ús del català. La mesura s’ha incorporat a petició de l’Oficina per la No Discriminació, tot i que des del consistori remarquen que l’objectiu d’aquest programa no és multar o sancionar sinó promoure el català.

La mesura en qüestió diu textualment que “s’atendran les peticions sobre drets lingüístics, incloent-hi la funció sancionadora si correspon”. La coordinadora del protocol, Marta Rovira, ha puntualitzat que “no es refereix a multes per no posar un cartell en català”, i ha aclarit que es tracta de fer respectar els drets de les persones quan es donin “situacions de discriminació lingüística”.

Una mesura presa a petició de les entitats

La coordinadora del pla també ha reiterat que aquest punt s’ha incorporat a petició de les entitats, que constaten que es produeixen casos de vulneracions de drets lingüístics. També ha recordat que les sancions per discriminació són competència de l’alcaldessa, “com en altres vulneracions de drets per raó de gènere o per altres motius”.

En la mateixa línia, el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha destacat que l’esperit del pla no és “exigir” sinó “convidar, promoure, impulsar” l’ús del català. Per això, ha comparat les prop de 70 accions amb una “pluja fina” que vol incentivar el català en el món de la cultura, l’esport o la salut. Són moltes mesures per assolir “un compromís generalitzat i el més transversal possible”.

Formació de català a personal mèdic o el Dia de la Llengua a Barcelona

Aquest pla d’impuls al català també preveu fixar el Dia de la Llengua a Barcelona, crear l’Oficina del Català o la campanya “El teu català suma”. El paquet de mesures té un pressupost de 23 milions d’euros i s’ha d’executar durant el mandat vinent.

També es preveu formació per al personal mèdic, els monitors d’extraescolars esportives i activitats de lleure, o els qui treballen als comerços de la ciutat.