Quan falten tres mesos per a les eleccions municipals, el govern de Barcelona fa balanç de les actuacions fetes a Barcelona. L’Ajuntament ha publicat un web interactiu que permet consultar-les totes —tant les completades com les que estan en curs. Hi estan classificades per àrees com ara economia, acció social o habitatge, de manera que la ciutadania pot consultar la temàtica que més li interessi.

En total, hi ha 82 mapes interactius amb informació que també es pot analitzar territorialment, per districte o barri, en alguns casos. Per l’Ajuntament, es tracta d’un “relat gràfic” que “va acompanyat de dades que quantifiquen les actuacions o projectes fets”. Segons el govern municipal, les dades posen de manifest que s’ha executat el 95 % del Programa d’Actuació Municipal. L’eina també recull les inversions previstes en el pressupost d’aquest 2023, que és de 3.600 milions i que preveu una despesa de 884 milions als barris.

Què hi puc trobar al mapa d’actuacions de l’Ajuntament?

S’hi poden consultar, per exemple, els quilòmetres de carril bici que s’han tirat endavant o que s’han previst (61), en un mapa interactiu que els concreta tots. També hi ha dades de la instal·lació de plaques fotovoltaiques i de l’energia verda generada. Una altra dada destacada són els ajuts que s’han concedit, per exemple, a l’empresa i l’emprenedoria, per al lloguer o per a famílies amb infants menors de 16 anys.

Entre les actuacions que s’hi detallen, hi ha les pacificacions d’entorns escolars, en el marc del programa Protegim les escoles. Al conjunt de la ciutat, s’han fet 200 actuacions al voltant de centres educatius, especialment als districtes de Sants-Montjuïc (36) i l’Eixample (31). Sarrià – Sant Gervasi, en canvi, és on se n’han fet menys (11). El web permet consultar totes les escoles i instituts on s’ha actuat.

En l’àmbit de l’habitatge, el mapa permet quantificar l’ampliació el parc d’habitatge públic, que segons les dades s’ha incrementat en 8.660 pisos, sobretot a Sant Martí (1.858), Sant Andreu (1.622) i Sants-Montjuïc (1.410). A l’altra banda de la balança, a les Corts se n’han fet 125 i a Sarrià – Sant Gervasi, 129.

ERC denuncia incompliments del Pla de barris

Des de l’oposició, ERC ja va alertar fa dies d’incompliments en un Pla de barris que Ernest Maragall va qualificar de “fake”. Entre els més destacats, segons els republicans, la Colònia Castells, on asseguren que no s’ha fet habitatge públic i alerten que hi ha 12 famílies pendents de reallotjament des de fa un any. En una llista en què van detectar mancances a tots els districtes, també hi ha la rehabilitació de Can Peguera.

Junts ho qualifica de web propaganda

Pel Grup Municipal de Junts la posada en marxa del web respon a una estratègia electoral. El portaveu de la formació a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Galbis, ha dit aquest dimecres que “un web a 90 dies de les eleccions no és per fer balanç, és propaganda electoral pura i dura“. Ha estat així de contundent en una roda de premsa en què també ha etzibat: “Segurament no hi haurà dades que incomodin el govern. No hi haurà dades de quants desnonaments hi ha a la ciutat”.