Barcelona obre un equipament per atendre refugiats ucraïnesos que fugen de la guerra. El centre estarà obert 24 hores al dia de dilluns a diumenge. S’hi rebran totes les persones que arribin a la ciutat a partir de les 19 h i que, per tant, no puguin dirigir-se al macrocentre de Fira de Barcelona, que a aquesta hora ja estarà tancat. A més, s’hi rebran també tots els refugiats que estan establerts a la ciutat, o que hi estan de pas, per cobrir-ne les necessitats econòmiques i socials.
El nou centre està ubicat al passatge del Dos de Maig, al Camp de l’Arpa del Clot, i en la primera nit de funcionament s’hi han allotjat 66 persones. L’espai disposa de 80 places d’allotjament, ofereix esmorzar, dinar i sopar, i dona servei de consigna, ludoteca i traducció. També s’hi ajuda a cobrir les necessitats bàsiques, a través de targetes moneder per comprar menjar, medicaments o roba, en espera de les ajudes estatals.
Reclamen més recursos a l’Estat i la Generalitat
L’Ajuntament hi destinarà 150.000 € mensuals, uns diners que el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha remarcat que hi aporta el consistori en solitari. “Trobem a faltar un millor acompanyament d’aquelles administracions que tenen competències tant en l’àmbit de l’asil com en l’acollida”, ha dit en referència als governs català i espanyol. Tot i que ha reconegut que hi ha coordinació, assegura que “ens seguim sentint sols”, una línia semblant a la que s’ha expressat la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez: “Ho estem assumint tot nosaltres”.
Des que va començar la guerra, l’Ajuntament ha atès 4.300 persones i ha facilitat 1.040 allotjaments, unes atencions que han anat creixent i que fins ara se centralitzaven en el Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) i en el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER). Pel que fa a empadronats, de moment s’han formalitzat com a residents a la ciutat 580 persones.
900 voluntaris per acompanyar-los
Més enllà de l’atenció urgent, el consistori també treballa perquè se sentin ben acollits, amb xerrades explicatives per informar-los dels serveis que tenen a disposició, des de drets sanitaris fins a empadronament o escolarització de menors. Ara, en una segona fase, es volen acostar aquestes xerrades als barris de la ciutat.
Per acompanyar-los, s’ha obert un formulari per captar voluntaris, a què fins ara s’han inscrit 862 persones. Segons dades de l’Ajuntament, la majoria de voluntaris són dones, amb una mitjana de 39 anys i estudis superiors. Un 36 % són de nacionalitat estrangera i un 12 % parlen rus, ucraïnès o polonès.