Tenir carrers més nets arreu de Barcelona. Aquest és l’objectiu principal del nou contracte de neteja de la ciutat, que s’estrenarà a partir del 7 de març a cinc districtes i que gestionarà la recollida de residus i la neteja de la via pública fins al 2029. Fins aleshores, l’Ajuntament invertirà 2.300 M € perquè les empreses encarregades del contracte renovin els contenidors, la maquinària i millorin el servei actual amb 400 treballadors més.

El nou contracte de neteja s’estrenarà a Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia (zona centre), i a Sant Martí i Sant Andreu (zona est) ara al març, mentre que la resta de districtes hauran d’esperar fins al setembre per raons administratives. Horta-Guinardó i Nou Barris integren la zona nord, mentre que Sarrià – Sant Gervasi, les Corts i Sants-Montjuïc conformen la zona oest.

Intensificarem la neteja de la ciutat amb més recursos i vehicles nous, però demano que la gent cuidi també la ciutat per tenir-la més bonica
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Més freqüència i més rentat amb aigua

A peu de carrer, una de les diferències que començaran a percebre els ciutadans és que els equips incrementaran la freqüència de pas per netejar els carrers. Això passarà de forma general a tota la ciutat, tot i que el director de neteja de l’Ajuntament, Carlos Vázquez, ha assegurat que es pararà especial atenció en alguns punts on s’acumula més brutícia. A més, “també millorarem la qualitat de la neteja”.

En aquest sentit, amb el nou contracte de neteja l’Ajuntament reforçarà l’aigualeig (el rentat amb aigua a pressió) dels carrers, cosa que permet recollir millor les fulles i arribar a racons de difícil accés, i acaba donant millor sensació de neteja. Per això, s’inclourà de forma generalitzada l’aigua en la neteja de tots els districtes i s’usarà de forma combinada amb les màquines escombradores (sistema dual).

Neteja dels carrers amb la tècnica de l’aigualeig

Ciutat Vella es netejarà cada dia i cada nit

Un dels punts on es reforçarà més la neteja a peu de carrer és a Ciutat Vella. Als barris del Raval, el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera cada dia es farà un escombrat manual i un de dual (amb aigua), mentre que cada nit s’hi farà una passada d’aigualeig. En altres punts de la ciutat amb un ús intensiu de l’espai públic també es reforçarà el rentat manual i amb aigua, com al Quadrat d’Or (els entorns del passeig de Gràcia), Sant Antoni o Gràcia.

En el cas dels districtes de Sant Martí i de Sant Andreu es triplicarà l’escombrat dual: es passarà a fer tres dies a la setmana, en comptes d’un com fins ara. A tot plegat també cal sumar-hi que l’Ajuntament modificarà els horaris dels treballadors de neteja per reforçar el torn de tarda.

La ciutat demana més neteja durant les tardes, és quan la gent està gaudint de l’espai públic
Carlos Vázquez, director del servei de neteja de l’Ajuntament de Barcelona

Per aconseguir més percepció de neteja, les empreses encarregades del servei utilitzaran maquinària nova. I no només els camions que recullen els contenidors i altres vehicles habituals (un 66 % dels quals tindran motorització elèctrica), sinó que se n’incorporaran d’altres específics per primer cop a Barcelona. Per exemple, escombradores més estretes perquè puguin netejar dins dels carrils bici o carretons amb impuls elèctric per als escombriaires que treballin als barris més costeruts.

Es renovaran tots els contenidors

A partir del 7 de març també es començaran a renovar els contenidors dels cinc districtes on s’estrenarà el servei de neteja. Es farà de forma progressiva fins a arribar als 12.600 contenidors (la meitat dels que hi ha a Barcelona), que es reorganitzaran en illes de contenidors, per apropar la fracció orgànica i la resta als altres contenidors de reciclables. A partir de setembre es renovaran els 12.600 contenidors que hi ha a la resta de districtes i, segons Eloi Badia (regidor de Transició Ecològica), es mantindrà pràcticament el mateix nombre de contenidors.

illa contenidors
Illa de contenidors al carrer del Consell de Cent (2021)

Per ara, el disseny dels contenidors nous segueix sent una incògnita: només se’n sap que seran més baixos (per millorar la visibilitat dels vianants) i que ja incorporaran de fàbrica el sistema que ha de permetre convertir-los en contenidors intel·ligents quan s’estengui la recollida porta a porta. A més a més, amb el nou contracte els contenidors es rentaran el doble que fins ara (un cop a la setmana per dins i cada 15 dies per fora durant la temporada de calor; i cada 15 dies per dins i un cop al mes per fora durant els mesos de fred).