L’acte ha comptat amb la música del pianista i compositor Albert Guinovart, que ha interpretat diversos valsos. La periodista Gemma Nierga ha fet una glossa de l’actuació dels cossos de seguretat i emergències durant l’atemptat i ha llançat una reflexió en veu alta: “alguna cosa no s’ha fet bé quan joves suposadament integrats al país es llencen a una carnisseria indiscriminada, quan el soroll de la política és més fort que el crit de dolor d’aquesta ferida que encara sagna, quan les xarxes s’inflen amb missatges d’odi”.

Un per un, representants dels diversos col·lectius condecorats han pujat a l’escenari de l’Auditori per rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de mà de l’alcaldessa, visiblement emocionada. En el seu discurs, Ada Colau ha destacat “la resposta exemplar” de la ciutadania la tarda de l’atemptat, i també l’actuació dels cossos de seguretat i d’emergències. “No només vau ser professionals, vau arriscar la vostra vida”, ha afirmat Colau, que ha assegurat que “Barcelona se sent més forta i més valenta que mai”.

Una foto de família amb tots els representants dels cossos policials i d’emergències ha posat punt final a l’acte en què han assistit regidors del consistori, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, el conseller de Salut, Toni Comín i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, entre altres comandaments policials.

L’Ajuntament també els ha volgut fer un reconeixement a través de les xarxes socials amb un vídeo on apareixen els diferents cossos policials i equips d’emergències treballant en el 17-A.