El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que el reconeixement del plenari és “un acte de justícia” que contribueix a superar el dol de l’atemptat. Xavier Trias (PDeCAT) ha destacat “la gran qualitat” dels cossos policials i d’emergències, la feina que van fer aquell dia “i tots els dies de l’any”. Des de Cs, Carina Mejías ha afirmat que els professionals que van actuar el 17-A “van arriscar molt” i ha destacat les mostres de suport ciutadà que han rebut.

El líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, s’ha mostrat orgullós per la resposta que va tenir la ciutat després de l’atemptat. “Hem perdut la innocència, però hem guanyat maduresa per derrotar el feixisme terrorista”, ha afirmat. El socialista Jaume Collboni ha dit que les medalles són un reconeixement al que significa ser “un servidor públic”. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha volgut destacar també la feina de Policia Nacional i Guàrdia Civil, que no han rebut medalles.

La regidora de la CUP Capgirem Barcelona Maria Rovira ha reconegut la feina dels serveis d’emergències però ha dit que no comparteixen atorgar medalles a la Guàrdia Urbana, “braç executor del racisme institucional”, i als Mossos d’Esquadra. L’alcaldessa, Ada Colau, ha lamentat el vot contrari de la CUP i ha dit que les medalles reconeixen la “tasca excepcional d’uns professionals que es van jugar la vida”.

El Plenari també ha fet un reconeixement i agraïment als serveis municipals, als veïns, als comerciants i a la ciutadania en general per la col·laboració i el civisme envers les víctimes i els seus familiars després de l’atac terrorista. La Medalla d’Or al Mèrit Cívic és un distintiu per reconèixer la trajectòria de persones o entitats que han treballat a favor de Barcelona.