Rajoy ha reiterat que el referèndum “no se celebrarà” perquè el considera antidemocràtic i il·legal, i ha advertit que “no he dedicat tants anys al meu país i a l’interès general com per permetre ara que es pugui liquidar d’una plomada el nostre model de convivència, això no passarà i faré tot el necessari, sense renunciar a res, per evitar-lo”.

L’executiu espanyol també ha sol·licitat que es notifiqui la suspensió al president de la Generalitat i a tots els membres del govern, als principals alts càrrecs de la Generalitat vinculats amb l’organització del referèndum i als 947 alcaldes catalans. Demana, a més, que en aquestes notificacions personalitzades se’ls adverteixi “del seu deure d’impedir o paral·litzar qualsevol iniciativa que tendeixi a l’organització del referèndum”.

Entre els actes que s’han recorregut, a més de la llei del referèndum i la convocatòria de la consulta, hi ha també la designació dels cinc membres de la Sindicatura Electoral, que el govern català preveu que assumeixi les funcions que faria la Junta Electoral en uns comicis ordinaris, i el decret que preveu les normes complementàries per poder tirar-lo endavant.

Advertència als Ajuntaments per què no cedeixin locals

De manera paral·lela, el govern espanyol ja ha enviat una carta als secretaris i interventors dels ajuntaments en què se’ls demana que no cedeixin els locals per fer la votació. La missiva està signada pel secretari d’Estat per les Administracions Territorials, que els alerta que el Tribunal Constitucional ha prohibit expressament “la continuació del denominat procés constituent a Catalunya i de qualsevol acte preparatori d’aquest referèndum”. Per això, els adverteix que, si posen els locals a disposició del govern, vulneraran la legalitat.

D’aquesta manera l’executiu central respon la petició del govern català, que va donar 48 hores als consistoris per decidir si permeten que es facin servir els locals de titularitat municipal que habitualment s’utilitzen com a col·legis electorals.

Maniobres, també, contra la llei de transitorietat

Seguint el guió que ja es va fer servir amb la llei del referèndum, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha signat aquest dijous un incident d’execució de sentència al Constitucional contra l’admissió a tràmit de la llei de transitorietat. Un cop s’aprovi la llei, es preveu que l’executiu central hi presenti també un recurs en contra al Tribunal Constitucional. Sumada a les que ja es van presentar aquest dimecres, la impugnació del text suposaria la sisena en només dos dies que el Consitucional haurà d’abordar.