(ACN) Barcelona destinarà prop de 720.000 euros a projectes d’ajut humanitari a Gaza, Marroc i Líbia. L’última Comissió de govern del 2023 va aprovar aquesta despesa per a diferents projectes d’organitzacions especialitzades en intervencions d’acció humanitària i emergències que es desenvolupen en aquests països. Es tracta del darrer tràmit previst per fer arribar a les entitats els fons de la partida municipal extraordinària activada per pal·liar la situació de crisi humanitària a Líbia i Marroc, arran de les inundacions i el terratrèmol que van tenir lloc al setembre, i que es va ampliar per poder atendre les víctimes dels bombardejos i del bloqueig i tall total de subministraments a la Franja de Gaza.

300.000 euros per als refugiats palestins

En aquest context d’emergència, l’Ajuntament ha atorgat una subvenció directa i de caràcter excepcional de 300.000 euros a la UNRWA, l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins. La subvenció vehiculada a través del comitè espanyol de la UNRWA es destina al projecte Resposta d’emergència a les necessitats alimentàries de la població en la Franja de Gaza. La dotació suposa el 50 % del cost total del projecte, fixat en 600.000 euros.

La intervenció té com a prioritat garantir la distribució d’aliments a la població més vulnerable de la Franja de Gaza, especialment dones i criatures que han perdut de casa, béns o mitjans de subsistència. Gràcies a l’aportació es podran distribuir productes alimentaris bàsics a unes 20.600 persones al llarg dels deu mesos de duració de la intervenció, que ja es va iniciar a l’octubre.

Projectes d’atenció a les persones desplaçades a Líbia

En el cas de Líbia, el cicló Daniel va ocasionar inundacions generalitzades a la regió el setembre del 2023. Les condicions meteorològiques severes sumades a les ja afeblides infraestructures per anys de conflicte armat, van provocar el col·lapse de dues preses, i tot plegat va causar que la ciutat costanera de Derna quedés arrasada, amb més de 2.200 edificis destruïts. Es van reportar 4.255 persones mortes, 8.540 persones desaparegudes i més de 42.000 persones desplaçades internes. Per actuar en aquest context s’han dotat econòmicament dos projectes del Comitè Català per als Refugiats.

Uns 220.000 euros per pal·liar els efectes del terratrèmol del Marroc

El 8 de setembre passat, un terratrèmol al Marroc va afectar més de 2.900 pobles de la serralada de l’Alt Atles del Regne del Marroc així com la ciutat de Marràqueix. Amb un balanç de prop de 3.000 persones mortes, 5.700 de ferides, i 500.000 persones desplaçades i milers d’edificacions destruïdes.

Per actuar a la zona, Farmacèutics Mundi, rebrà 100.000 euros. L’actuació —que s’allargarà fins a finals d’abril del 2024— preveu atendre 3.820 persones desplaçades internes afectades i que es troben encara en condicions d’extrema vulnerabilitat. Per altra banda, l’entitat Moviment per la Pau, el Desarmament i la Llibertat —MPDL—, rebrà una dotació econòmica de 99.991 euros.

Finalment, Pallassos sense Fronteres ha rebut una subvenció de 20.000 euros per dur a terme el projecte Rialles per la infància. L’acció vol contribuir al benestar emocional i psicològic de la infància afectada pel terratrèmol.