El futur pol científic que s’ubicarà al solar de l’antic Mercat del Peix (on ara hi ha un aparcament públic en superfície, davant del Zoo) encara l’última fase abans de començar les obres per construir tres edificis dedicats a la recerca i la innovació. L’Ajuntament aprovarà definitivament aquest mes de març el pla especial urbanístic que permetrà engegar el projecte.

Segons han explicat el rector de la UPF, Jaume Casals, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, les obres començaran l’abril del 2022 i el calendari preveu que estiguin enllestides el primer semestre del 2025. En concret, al solar de l’antic Mercat del Peix (titularitat de l’Ajuntament i en cessió d’ús a la UPF) s’hi construiran tres edificis: el més gran per al BIST (Barcelona Institute of Science and Technology), un de més petit per a l’IBE (Institut de Biologia Evolutiva), i el tercer per a la mateixa UPF.

En total s’hauran construït 46.000 m², un pàrquing soterrani (de l’empresa pública B:SM, com el que hi ha ara), i també es deixarà un gran espai lliure entre els edificis perquè hi passin els vianants i s’hi puguin organitzar activitats i exposicions. Al complex hi treballaran més de 1.200 investigadors i hi haurà més de 50 grups de recerca.

Últim vistiplau, aquest març

El pol científic del Mercat del Peix rebrà l’últim vistiplau per ser realitat aquest mes de març, en el plenari de l’Ajuntament. L’alcaldessa, Ada Colau, ha recordat que en l’última Comissió d’Urbanisme tots els grups hi van donar suport, per això aquest dijous ha assegurat que “aquest projecte tirarà endavant hi hagi qui hi hagi al capdavant”. De la seva banda, el rector de la UPF, Jaume Casals, ha confiat que el complex suposi un exemple d’un “sistema de multiplicitat i de permeabilitat de les institucions”.