Després d’anys d’incertesa i lluita veïnal, el futur del número 3 del carrer de n’Arai, a la plaça de George Orwell, ja és més clar. Segons ha avançat el diari ‘El Periódico’ i ha confirmat betevé, aquest dijous la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat “l’adquisició directa” de l’edifici a la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB). S’ha pactat comprar-lo per gairebé quatre milions d’euros (3,97 M €).

La finca del Gòtic té 11 habitatges i, assegura el consistori, serà destinada íntegrament a pisos de lloguer social. Dels 11, set ja tenen arrendataris i la resta ─quatre habitatges─ passaran a formar part de la borsa de lloguer social municipal. A banda dels 3,97 milions d’euros, també s’ha donat llum verda a una partida d’1,78 milions més per rehabilitar les façanes, els patis interiors i la coberta, i instal·lar-hi un ascensor, entre d’altres.

Rabassa: “El Gòtic és un barri on viure”

A banda, també es reformaran tots els pisos i alguns es dividiran per arribar als 18 habitatges disponibles. A través de Twitter, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, s’ha mostrat satisfet de l’operació. En la piulada celebra que el número 3 del carrer de n’Arai ja sigui “una finca pública” i insisteix que el Gòtic sí que és “un barri on viure”, després de la polèmica pel retorn del turisme dels últims dies.

La història de la lluita veïnal de n’Arai, 3

La rocambolesca història de l’immoble es remunta al 2002, quan la propietària va morir sense testar-lo i va passar a mans de la Generalitat. L’Administració catalana va treure’l a subhasta, el procés va quedar desert i l’FCRB va aparèixer finalment com a hereva. Ara els llogaters ─juntament amb Resistim al Gòtic i el Sindicat de Llogateres─ respiren més tranquils i veuen com la lluita veïnal per esclarir el seu futur podria quedar resolta.

Els veïns encara no s’ho creuen

L’Esther Castilla és una d’aquestes veïnes que, després de tant de temps de lluita, finalment veu que tot acabarà bé. “No tenim ni idea quina serà la fórmula que utilitzaran des de l’Ajuntament per fer realitat això de quedar-nos en els nostres habitatges, estem a l’expectativa, aviat ho sabrem.”

Castilla també es mostra especialment esperançada amb la rehabilitació que posarà en marxa l’Ajuntament. “Jo ja tinc una edat però hi han veïns que han nascut a l’edifici, per tant tots necessitem un ascensor i la idea que hi hagi un i que no l’haguem de lluitar o pregar perquè el posin, és un descans. Esperem també que la renovació comporti que ens puguem aïllar correctament de la contaminació acústica que genera la plaça de George Orwell.”