L’Ajuntament de Barcelona comprarà l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili (al carrer del Rosselló, 87) per convertir-la en el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona. Aquest equipament integrarà les seus de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), a banda d’espais destinats a l’activitat cultural i educativa. L’operació, que costarà 9,5 M €, ha estat fruit de l’acord pressupostari amb ERC per la compra d’edificis singulars aquest 2021.

L’edifici és de l’estil racionalista, té 6.800 m² i data de l’any 1960. Està construït en un interior d’illa, el que conformen els carrers del Rosselló, Viladomat, Còrsega i Calàbria, a la Nova Esquerra de l’Eixample. Actualment té protecció de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), però també té obert un expedient per esdevenir Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’espai va acollir l’activitat de l’editorial fins al 2015. La plataforma de comerç electrònic Amazon va usar el soterrani de l’edifici durant quatre anys com a magatzem logístic.

pati editorial gustavo gili

Carambola d’equipaments

Més enllà de la compra de l’edifici de l’antiga Gustavo Gili, l’operació també tindrà conseqüències a tres bandes més:

  • Palau de la Virreina: la sortida de les oficines de l’ICUB implicarà poder ampliar-ne els espais d’usos culturals. L’Ajuntament vol consolidar la Virreina com a centre cultural de referència i com a agent central de la transformació de la Rambla. A més, pretén convertir una part de les oficines en habitatge; concretament, en una residència per a artistes.
  • Antiga Escola Massana: fins ara, aquí també hi havia algunes oficines de l’ICUB. El moviment permetrà deixar l’espai lliure per ampliar la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu, al recinte de l’antic Hospital de la Santa Creu.
  • Seu de l’IMEB: ara l’Institut Municipal d’Educació té la seu a la plaça d’Espanya, al costat de l’Escola Francesc Macià. La reubicació suposarà ampliar espais educatius i d’usos comunitaris per al barri.
interior editorial gustavo gili

Activitat “a mig gas” immediata

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha remarcat la importància del nou Centre de Cultura i Educació per fer convergir tots dos mons: “Que els dos sistemes, cultura i educació, vagin trobant espais vinculants. Hi ha un camí fet, però aquest edifici ha de ressaltar-lo”, ha dit.

Martí també ha explicat els tempos de l’operació. En qüestió de setmanes s’hauria de tancar la compravenda, i “de forma immediata” l’Ajuntament ja posarà en funcionament l’equipament per celebrar-hi exposicions o altres certamens. Ara bé, més enllà d’aquesta “activitat a mig gas“, l’Ajuntament també licitarà el projecte de reforma de l’espai. Segons Martí, el projecte de reforma podria estar enllestit abans que acabi el mandat (2023), i les obres pròpiament dites podrien començar el mandat següent.