La lona que penja actualment del balcó de l’Ajuntament, amb un llaç groc en favor de la llibertat dels presos polítics sobre un fons blanc, ha estat aquest dilluns protagonista de la polèmica sobre símbols al consistori. Aquest diumenge, tècnics de l’Ajuntament van decidir despenjar-la momentàniament “per raons de seguretat” poc després que manifestants unionistes intentessin entrar a l’Ajuntament de forma violenta.
Però l’anar i venir de símbols al balcó de l’Ajuntament ve de lluny. El primer lema amb relació al procés sobiranista es va penjar coincidint amb el tret de sortida de la Mercè 2017 i s’hi podia llegir: “Més democràcia”. Aquesta pancarta la van intentar arrencar a finals de setembre manifestants unionistes.
El canvi següent a la façana de l’Ajuntament va venir amb de la CUP Capgirem Barcelona. Després que el Ple del 26 de novembre aprovés una proposició per demanar la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els anticapitalistes van penjar un cartell que no va durar ni 10 minuts.
La pancarta de la CUP va tornar al balcó el 2 de novembre, quan l’Audiència Nacional va decretar l’empresonament de nou consellers del govern de la Generalitat. Llavors sí, el cartell es va penjar després d’haver-se acordat en la junta de portaveus. L’endemà, però, es va substituir per una altra pancarta que incorporava el llaç groc.
Durant el mes de novembre, la pancarta es va canviar, un altre cop, per una de feminitzada amb el lema “Llibertat preses i presos polítics”. Va ser al balcó fins que la Junta Electoral Provincial va prohibir-ho en considerar que podia vulnerar la neutralitat institucional en període electoral.
Un cop passats els comicis del 21 de desembre, el consistori va recuperar la simbologia. Els tècnics van penjar un llaç groc el 28 d’aquell mes que no va durar ni un dia.
L’endemà es va canviar per la pancarta que actualment segueix penjada de la façana.