El síndic ha fet aquesta denúncia al Parlament de Catalunya, després de presentar al president de la cambra Roger Torrent l’informe sobre la vulneració de drets i llibertats públiques. Per a Síndic, des del referèndum de l’1 d’octubre i l’aplicació del 155 hi ha hagut una vulneració de drets a Catalunya i s’ha fet un abús del dret penal.

El síndic admet que les institucions catalanes van contravenir la Constitució i l’Estatut durant el setembre i l’octubre, i van desobeir, “de forma explícita i palmària”, el Tribunal Constitucional. Però considera que la reacció a això per part dels poders de l’Estat “s’ha caracteritzat pel recurs a mesures excepcionals”, com l’activació de l’article 155 i “l’aplicació forçada del dret penal“.

En aquest sentit, recomana que s’iniciï “un diàleg constructiu per aconseguir una solució política al conflicte” i que es recuperi completament l’autogovern.

Ribó demana l’alliberament dels presos

En un informe entregat aquest dilluns al president del Parlament, Roger Torrent, Ribó és especialment crític amb la situació dels líders sobiranistes empresonats. Considera que se’ls ha privat de llibertat “per la via d’un ús abusiu i desproporcionat de la mesura cautelar” i afegeix que és “la vulneració més flagrant de drets fonamentals” en el context actual. Per això en recomana “l’alliberament immediat”mentre “no se celebri un judici amb plenes garanties i hi hagi sentència ferma”.

El síndic també troba desproporcionada l’actuació de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia durant el referèndum de l’1 d’octubre. “Van provocar un dany superior al mal que suposadament volien evitar”, subratlla Ribó, que condemna l’ús de pilotes de goma malgrat que estan prohibides a Catalunya des de l’abril del 2014. Demana que es determinin “responsabilitats per la violència emprada” l’1-O, com “demanen els organismes internacionals”.