Han passat 100 dies des d'aquest moment. 100 dies per marcar un canvi de rumb polític de la ciutat i per adonar-se que governar amb 14 regidors no és feina fàcil. El principal rèdit que llueix Trias és el de la seguretat: la lluita contra la venda ambulant i especialment les patrulles mixtes al metro. Una actuació que, segons dades del govern, han fet caure un 25% els delictes al subsòl. Ha estat l'acció més visible del nou Ajuntament, tot i que en matèria de convivència l'alcalde ja ha hagut de reconèixer que encara hi ha feina a fer... La seguretat no és l'únic maldecap, ni tampoc el principal per a Trias. Els diners és una de les coses que més lliga de mans el nou govern. Ho nota per exemple l'urbanisme de la ciutat amb més llicència per planificar que per executar, i que ha enterrar projectes per Convergència poc prioritaris com el zoo marí. Per lluitar contra la crisi s'ha creat una taula de creixement econòmica i s'ha imposat l'austeritat a l'estructura municipal. La necessitat d'estalvi també ha obligat, segons el govern, a suprimir un dels projectes estrella de l'executiu anterior: les escoles bressol públiques. Trias aposta per la concertació i atura la construcció de nous centres. Una situació financera complicada, però menys, diu Trias, que la que pateix la Generalitat, a qui l'Ajuntament ja ha hagut de tapar forats. Les relacions entre les dues administracions governades per CiU ja han posat en alerta l'oposició, que acusa el govern municipal de subordinació. Precisament el pes de l'oposició i la necessitat de buscar suports per a tot, han obligat Trias a fer més canvis de forma que no pas de contingut durant aquests primers 100 dies. Un era aquest... la cessió de la presidència del plenari i l'acceptació de sotmetre's a una sessió de control durant el plenari, un ple que s'ha convertit en terreny hostil per al nou govern, PSC i PP (possibles aliats de Convergència) ja van fer servir el primer per recordar-li a Trias que està en minoria i que els suports es pagaran cars. La primera prova de foc, els pressupostos de l'any que ve.

El govern municipal compleix ja 100 dies al capdavant de la ciutat, tres mesos en què l’alcalde, Xavier Trias, considera que s’ha donat un canvi de rumb a la ciutat. Les principals preocupacions del nou executiu durant aquests mesos han estat la seguretat i la lluita contra la crisi econòmica.

Entre les mesures més destacades en matèria de seguretat hi trobem la lluita contra el “top manta” o la vigilància del metro, que ha reduït un 25% els furts al subsòl.

Pel que fa a la lluita contra la crisi, s’ha implantat un pla d’austeritat i rigor en la despesa i també s’ha pres una mesura important: pagar a 30 dies per oferir confiança als proveïdors.

Un dels èxits de Trias juntament amb l’executiu anterior va ser la designació de Barcelona com a seu del Mobile World Congress. Però no totes han estat bones notícies: l’alcalde ha hagut d’enfrontar-se novament a problemes com el de la prostitució als carrers de la ciutat, o les dificultats de pactar amb els grups municipals els pressupostos per a l’any que ve.