Tot i que amb els papers de govern i oposició canviats el mandat comença com el 2007. Amb l'oposició recordant al govern que és dur aguantar la vara d'alcalde amb minoria, amb 14 regidors. Aleshores va ser pel traçat de l'ave, aquest cop per les retallades de la Generalitat i les relacions entre les dues administracions. PSC i PP, els dos possibles aliats que té el govern per tirar endavant els pressupostos, avui han volgut marcar perfil. S'han votat respectivament les dues proposicions amb les quals denuncien l'actitud de subordinació, que diuen que té l'Ajuntament amb la Generalitat. La iniciativa del PSC s'ha aprovat amb els vots del PP, d'ICV i l'abstenció d'Unitat per Barcelona, que ha preferit no posicionar-s'hi perquè considerava el text poc respectuós amb l'alcalde. La del PP ha prosperat tot i que amb menys suport, Iniciativa s'hi ha abstigut i Unitat hi ha votat en contra. JORDI HEREU, president del Grup Municipal del PSC "Durant tres mesos, constato, hi ha hagut el silenci còmplice del nou govern de la ciutat de Barcelona. Els hi demano: si volen caminar des de la unitat i des de la força, han de rectificar." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Exigència nul·la enfront de compromisos incomplerts. Silencis de complicitat davant de totes i cadascuna de les retallades." JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Tirarem endavant els equipaments que vostès van ser incapaços de tirar endavant. Ho farem amb un calendari realista i possible, sense enganyar a la gent, sense prometre coses que després no es puguin tirar endavant i ho farem amb lleialtat institucional, que no vol dir amb manca d'exigència" ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Vostès han confós aquesta actitud necessaria d'exigència amb una actitud subsidiaria. Una actitud que l'Ajuntament pot fer tot allò que no fa la Generalitat i que li pertocava fer, i que té l'obligació de fer." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'UxB "Sempre que es presenta una proposició d'acord, que utilitza un to amb un cert element despectiu vers l'alcalde de Barcelona, no li hem donat mai suport." El govern però ha aconseguit aturar la proposició d'inciativa que reclamava la retirada del decret i les modificacions en el cobrament del Pirmi. El PP aquest cop no ha fet pinya amb la resta de l'oposició i ha votat en contra dels ecosocialiestes. El vot dels populars ha evitat que Ciu tornés a quedar sola. Tot i així el govern no s'ha cansat de repetir que a diferència del que feia l'altra govern, aquest sí que complirà amb el que aprovi la majoria del plenari.

L’acord recíproc entre els populars i els socialistes ha permès aprovar dues proposicions en què s’insta l’alcalde i el govern a defensar Barcelona, els seus interessos i els drets dels ciutadans. Des del PSC, Jordi Hereu, ha criticat “el silenci còmplice” de Xavier Trias a retallades com “l’aturada de l’L9 o el tancament de serveis d’urgències”.

La proposta del PSC ha tingut el suport del PP i d’ICV-EUiA i el vot en blanc d’Unitat per Barcelona, en considerar el grup liderat per Jordi Portabella que el text del PSC, en què es reprovava l’actitud de Trias, era “ofensiu amb l’alcalde”. La proposta que minuts més tard han fet els populars anava en la mateixa línia i ha tingut el suport del PSC, el vot en blanc d’Iniciativa, i el vot contrari d’UxB. En tots dos casos, la unió del PSC i el PP han evidenciat la situació en minoria de Convergència i Unió.

El Plenari, el primer ordinari des que Xavier Trias és alcalde, ha començat amb dues mesures de govern de caire econòmic que també han generat una picabaralla entre CiU i els socis anteriors de govern. L’equip de Trias ha rebaixat en 200 milions l’estalvi brut que Jordi Hereu va dir que deixava a les arques municipals. Unes xifres que segons l’exacalde posen en dubte la solvència de la ciutat.

On sí que hi ha hagut acord és en la proposta d’atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Artístic a l’escultor i pintor Josep Maria Subirachs, i la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a la seleccionadora de l’equip de natació sincronitzada Anna Tarrés.