“El govern tenia una línia vermella intraspassable: la de la no violència”

, ha subratllat Sabrià. I ha afegit que “en un context diferent” al que es van trobar sí que estaven “preparats” per posar en marxa la República.

Malgrat tot, per ERC les eleccions del 21-D són una oportunitat per “omplir les urnes de vots i demostrar  que al país hi ha una majoria clara a favor de la República“. De fet, aspiren a guanyar els comicis amb un doble objectiu: rebutjar l’aplicació del 155 i llençar un missatge a l’exterior que “aquí som majoria”.

Pel que fa al calendari, Esquerra rebutja fixar-ne cap en el programa electoral. “Posar-nos sempre un calendari no ens ha ajudat especialment. No voldria que s’entengués que això ho allarga tot, però posar-nos dates no ajuda i no seria bo fer-ho”, ha explicat Sabrià.

La llista dels republicans anirà encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, però reserva bona part dels llocs destacats a independents. A Barcelona incorporarà, entre d’altres, l’escriptora Jenn Díaz, Najat Driouech, professora de la UB, i el físic i sociòleg José Rodríguez. També guarden un lloc a Carme Forcadell, en espera que decideixi si vol formar part de la llista.