Les entitats havien fet una crida perquè fos una manifestació massiva i finalment més de 750.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat a la marxa per demanar l’alliberament dels consellers i els líders de l’ANC i Òmnium. En total, la manifestació ha ocupat més de 20 cruïlles durant més de tres quilòmetres, i ha desbordat el carrer de la Marina des de l’avinguda d’Icària fins a la travessera de Gràcia. 

El lema de la manifestació, organitzat per l’ANC i Òmnium, ha resumit les dues idees: “Llibertat presos polítics. Som república”, i se celebra a menys d’un mes de la campanya de les eleccions del 21 de desembre. El record als presos s’ha fet evident en els llaços grocs que duien els manifestants, així com en les pancartes i els lemes de “Llibertat per als presos polítics” i “Puigdemont president.” La manifestació també ha servit per reivindicar la República, declarada al Parlament el 27 d’octubre però que no s’ha arribat a materialitzar, ja que l’Estat va aplicar l’article 155 de la Constitució per intervenir l’autonomia.

L’acte ha començat recordant el cèlebre discurs de Pau Casals a l’ONU l’any 1971. També s’ha interpretat un fragment del Cant dels Ocells. De forma espontània, els manifestants han començat a encendre els llums dels mòbils. En pocs minuts, s’ha il·luminat tot el carrer de la Marina.

Un dels moments centrals, la pujada a l’escenari de familiars i amics dels empresonats que han llegit cartes que han escrit des de la presó. Marta Turull , filla del conseller Jordi Turull ha llegit  la carta en què Turull diu que “ens han empresonat injustament”. El conseller Carles Mundó, de la veu de Patrícia Gomà ha explicat que “les persones es poden empresonar però ningú no pot empresonar les idees.”

A l’acte, s’han fet presents Carles Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les, a través de missatges de vídeo projectats a la pantalla. Puigdemont ha afirmat que “no hi haurà ni barrots ni exilis que puguin dissuadir un poble”. El conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat que és una “salvatjada” l’empresonament dels consellers.

També han pujat a l’escenari els representants de les entitats que han exigit, de nou, l’alliberament dels presos i han volgut donar un missatge d’unitat del sobiranisme. El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha explicat que creu que “és una vergonya l’existència de presos polítics”, un fet que considera una “ignomínia per a l’estat i una ofensa.” Marcel Mauri, portaveu d’Òmnium Cultural, ha fet una crida a “mantenir el somriure” perquè “una república no es fa des de la venjança.” I ha afegit que no s’aturaran fins que tornin a casa tots els presos. En aquest sentit han posat data a la propera gran mobilització, que serà a Brussel·les el proper 7 de desembre.