L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha declarat aquest divendres davant del jutge com a investigada pels presumptes delictes de malversació, frau en la contractació, prevaricació, tràfic d’influències i negociacions prohibides a funcionaris públics. El cas el porta el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona, després d’acceptar la querella de l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica (ATCD) per suposades irregularitats en l’atorgament de subvencions a quatre entitats socials: l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyeria sense Fronteres.

Concretament, l’acusen d’haver-les beneficiat per la manera com es van tramitar els ajuts durant almenys cinc anys, mitjançant la concessió de subvencions extraordinàries en lloc d’haver obert un procés de convocatòria pública, a través del qual altres entitats socials podrien haver optat a les aportacions econòmiques.

Els querellants afirmen que les subvencions no complien cap interès públic

L’ATCD, l’associació que ha portat Colau als tribunals, qüestiona la finalitat d’aquestes subvencions atorgades, que ronden els 150.000 euros anuals. Recorden que un dels motius pels quals s’atorga un ajut de caràcter extraordinari, passant per alt la convocatòria pública, és el compliment d’un interès públic. Segons els querellants, aquesta obligació no es complia perquè quasi tots els diners, segons afirmen, servien per pagar els sous dels treballadors de les entitats.

És difícil sostenir que s’aplica un d’aquests criteris (d’interès públic) i que no hi hauria cap altra ONG amb capacitat per desenvolupar aquesta tasca”

La defensa d’Ada Colau va assegurar en un recurs que va presentar als jutjats que la finalitat de les subvencions havien estat perfectament justificades. A més, constaten que a la querella no es descriu cap intervenció explícita de l’alcaldessa que pugui servir per relacionar-la amb cap delicte. De fet, els advocats recorden que la concessió d’aquests ajuts depenen de la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament i la Comissió de Presidència, de les quals Colau no forma part.

Per tot plegat, els advocats de l’alcaldessa demanaven al jutge arxivar el cas però malgrat els seus arguments, i de tota la documentació que van presentar, el jutjat va rebutjar el seu recurs i es va refermar en la seva decisió de prendre-li declaració. A banda d’Ada Colau, l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica (ATCD) també acusa dels mateixos fets la tinenta d’alcalde Laura Pérez, dues exregidores de Barcelona en Comú, Gala Pin i Laia Ortiz, i a la directora de l’Observatori DESC, Irene Escorihuela.

La fiscalia va arxivar el cas l’any passat

No és la primera vegada que una entitat emprèn accions legals contra l’alcaldessa per l’atorgament de subvencions. L’any passat, l’associació Advocats Catalans per la Constitució (ACxC) també va intentar portar-la als tribunals, juntament amb els exregidors Jaume Asens i Gerardo Pisarello, per presumptes irregularitats en l’atorgament de 3,4 M € en subvencions a entitats amb les quals havien col·laborat abans de fer el salt a la política. Ara bé, la fiscalia va decidir arxivar la investigació el juliol passat.

L’alcaldessa sosté que l’advocat que l’ha denunciat ara és el mateix que l’any passat va intentar portar-la als tribunals. Ho va anunciar en una entrevista a RAC 1 aquesta setmana, en què va ironitzar sobre aquesta coincidència. Colau també va assegurar estar “molt tranquil·la” perquè diu que l’Ajuntament ha fet les coses bé.

Concentracions a favor i en contra

Fins a la Ciutat de la Justícia s’hi han desplaçat desenes de persones, bé per donar suport a l’alcaldessa -una setantena-, o per manifestar-s’hi en contra, una vintena a qui els partidaris de Colau han encerclat. La seva entrada als jutjats s’ha produït a quarts d’onze del matí. Ho ha fet per l’accés de l’avinguda del Carrilet, acompanyada dels advocats Àlex Solà i Olga Tubau, el secretari de l’Ajuntament Jordi Cases i el regidor Marc Serra. La declaració ha durat menys d’una hora, i en la sortida, Colau ha saludat la gent que li ha estat donant suport.