“Votar és l’únic camí per resoldre els conflictes, les diferències, per cobrir les aspiracions i els anhels d’una societat i refermar l’essència democràtica.” Amb aquestes paraules ha començat la compareixença el president de la Generalitat, que ha matisat: “si algú es podia fer la il·lusió que un ‘no’ a Escòcia podria ser una ombra en el procés català que no s’enganyi, perquè aquí es parteix de la base democràtica de votar”.

En resposta dels sectors més crítics amb la consulta, que consideren que el referèndum pot fracturar la societat catalana, Mas ha respost que “votar no divideix, poder votar uneix. El que separa és no poder votar, quan un poble és cridat i participa s’uneix a través del vot lliure, cadascú en la seva posició. L’altre missatge al Govern espanyol és que quan es deixa votar també es pot guanyar des d’una altra posició”, ha recordat Mas.

El president ha reiterat en més d’una ocasió que el govern continua amb el full de ruta previst, però no ha volgut donar detalls sobre els temps del procés. Mas ha reconegut que si el resultat hagués estat el vot pel “sí”, Escòcia hauria obert camí en les negociacions amb el Regne Unit i la Unió Europea i hauria estat un bon precedent. També ha afegit que, tot i que ell personalment es decanta pel “sí” en la consulta catalana, com a president de la Generalitat el que reclama és poder votar, sigui quina sigui l’opció, en una pregunta que segons ha dit “des d’un primer moment ha inclòs la tercera via.”

Pel que fa als paral·lelismes entre els dos processos, el president ha volgut reforçar una diferència: “Tenim més mobilització social i unitat política que el que hi havia a Escòcia. El que falla no és la posició catalana sinó la de l’Estat espanyol, és el gran obstacle”, ha conclòs.