JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Urbanisme "Nosaltres ho hem estudiat tot per tal de valorar si aquest silenci administratiu tenia alguna fisura per la qual poder intentar tirar-lo enrere i portar aquesta qüestió a plenari. L'Ajuntament té instruments de sobres per poder fer front a aquestes situacions i el govern municipal es posarà al servei perquè això no torni a passar." JORDI MARTÍ, regidor de CiU "Aquesta aprovació en cap cas ha de ser considerada una negligència o mala praxi, com aquests darrers dies hem pogut sentir. Després de l'aprovació inicial, el que va impedir l'aprovació definitiva va ser el context polític de la tramitació de l'expedient, que va topar amb un calendari propi de final de mandat municipal" CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "És una anomalia, és una figura completament extraordinària i no podem permetre que la superfíci comercial a Barcelona es vagi incrementant per aquesta absència d'acció de l'administració pública municipal." JORDI CORONAS, regidor d'ERC "Ens trobem davant d'un fet en el qual aquest consell plenari s'hauria de manifestar amb un unànim amb un no pot ser i no pot tornar a passar. Això és el primer que hauríem de tenir tots en compte".
Sanz ha denunciat que el silenci administratiu era una “pràctica per aprovar projectes per la porta del darrere” i ha alertat que el govern municipal ha trobat altres expedients similars a sobre de la taula, com l’ampliació del centre comercial Heron City.
Des de CiU, el regidor Jordi Martí ha afirmat que “no s’ha de considerar una mala praxi” i ha argumentat que “després de l’aprovació inicial, el que va impedir l’aprovació definitiva va ser el calendari de fi de mandat i eleccions”.
El regidor de Ciutadans, Santiago Alonso, ha censurat l’acció de Convergència i Unió, perquè considera que ha evitat el debat polític sobre els projectes de grans superfícies que va “en detriment del petit comerç i la dinamització dels barris”.
Des d’Esquerra, Jordi Coronas ha advertit que “cap expedient no es pot aprovar sense que el plenari es pronunciï” i, com Sanz, ha assenyalat, molt crític, que “el silenci administratiu és una pràctica massa habitual”, a la qual s’ha de posar solució.
El regidor del PSC, Daniel Mòdol, ha valorat que “hi ha hagut una predisposició per part de CiU i el Partit Popular”, per evitar el debat polític i ciutadà. El líder del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha respost a Mòdol argumentant que “mai no s’ha aprovat un expedient per la complicitat del PP ja que el silenci administratiu és responsabilitat del govern”.
La presidenta del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, ha justificat el seu vot en contra perquè, segons Lecha, l’expedient “conté irregularitats”.
L’aprovació del pla urbanístic per implantar l’establiment, de menys de 5.000 m2, ha tirat endavant amb els vots favorables de BComú, CiU i el PSC, l’abstenció de C’s, ERC i el PP i l’oposició de la CUP.
Majoria al ple per evitar aprovacions per silenci administratiu
Precisament, Ciutadans ha presentat una proposició per debatre l’aprovació de plans urbanístics. La presidenta del grup, Carina Mejías, ha denunciat que el silenci administratiu “és una figura completament extraordinària” i ha destacat que no es pot permetre que “la superfície comercial a Barcelona es vagi incrementant per aquesta absència d’acció de l’Administració”.
“No pot ser i no pot tornar a passar”. Amb aquesta contundència ha denunciat també la situació el regidor d’Esquerra Republicana, Jordi Coronas, que ha demanat un acord de plenari per impedir més casos com el d’H&M.
La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de C’s, Barcelona en Comú, ERC, PSC, PP i CiU i l’abstenció de la CUP.