Alberto Fernández Díaz ha acusat Ada Colau d’aturar-ho “absolutament tot” i ha enumerat alguns dels projectes que el nou equip de govern ha decidit paralitzar, com la moratòria turística, la xarxa ortogonal d’autobús, el pla especial de la Rambla, el Pla d’usos de Gràcia o activitats més concretes com la pista de gel de la plaça de Catalunya. El president del Grup Municipal del PP ha titllat la gestió municipal d'”agovern” i “esperpent” i ha demanat explicacions per les prop de 600 propostes que han presentat per escrit i de les que, diu, només una vintena han estat contestades. Per tot plegat, el representant del PP s’ha aventurat a dir que han passat 100 dies però “no sabem si seran 200” i ha reiterat les seves queixes perquè, segons ell, no existeix “cap tipus de diàleg” quan, precisament, “ara més que mai seria imprescindible”.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat, al seu torn, l’acció municipal i ha respost Alberto Fernández Díaz assegurant que se senten “orgullosos de les moltes d’aquestes coses” que per al PP són negatives, com la moratòria de llicències turístiques. Pisarello ha destacat que en aquests 100 dies s’han tirat endavant mesures per ampliar l’habitatge social, s’ha començat a sancionar bancs, s’han destinat 96 milions d’euros del pressupost a millorar la situació social als barris i s’han ampliat els recursos per a beques menjador, entre d’altres. El primer tinent d’alcalde ha assegurat que han “d’acceptar les crítiques” però que quan la crítica ve del PP, la resposta només pot ser “o bé la ironia, o bé la indignació.”

Per la seva banda, el regidor de CiU Joaquim Forn, ha assegurat que “el govern ha perdut autoritat” i ha posat d’exemple la gestió de la Guàrdia Urbana. També ha recriminat a Colau encapçalar una acció municipal basada en les declaracions i el populisme i de ser “un govern més de partit que un govern de ciutat” i, a més, estar “mancat de diàleg”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Carina Mejías, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, que també ha criticat les “decisions unilaterals” del govern municipal. Per Mejías, el cas de la moratòria turística creu que portarà “conseqüències molt negatives” i que les demandes que es generin arran de la paralització de llicencies són “responsabilitat seva, però ho pagarem tots els barcelonins”. La representant de Ciutadans ha exigit a Colau que detalli el Pla d’Acció Municipal i els Plans d’Actuació de Disitricte i ha assegurat que, després de 100 dies, “l’endarreriment és evident”.

El regidor d’Esquerra Republicana, Jordi Coronas ha centrat la seva intervenció en distanciar-se de les polítiques empreses pel Partit Popular per argumentar el seu vot en contra de la proposició i també ha criticat que a dia d’avui “el model de ciutat” que proposa el govern “encara no l’hem vist”. Qui també ha valorat durant el ple municipal l’acció del nou govern ha estat Alfred Bosch, que ha centrat la seva crítica a la manca de diàleg i ha transmès a Colau la necessitat de cedir per arribar a consensos.

Per la seva banda, la regidora del PSC Carmen Andrés ha reconegut que el nou govern municipal “generava gran expectativa de canvi” però que a hores d’ara, ha assegurat, “estem una mica decebuts”. Tot i això, Andrés ha afirmat que donen “un marge” perquè reconeixen als membres del govern “una capacitat important de diàleg”.

Per últim, Maria Rovira, regidora de la CUP, ha volgut alertar del funcionament de l’Ajuntament que ha definit com una “màquina burocràtica”. Per la seva banda, el regidor Josep Garganté ha dedicat alguns comentaris irònics a Alberto Fernández Díaz i ha titllat de “cinisme absolut” l’actitud del PP en parlar de les “persones més vulnerables”.

Finalment, la proposició del PP ha estat rebutjada per 18 vots a favor i 19 en contra. Als d’aquest grup municipal s’han sumat els de CiU i Ciutadans i s’hi han oposat els de Barcelona en Comú, Esquerra Republicana i la CUP. El PSC s’ha abstingut.