El plenari arriba pocs dies després que s’hagin complert els primers 100 dies de govern. No hi haurà balanç oficial per part de l’executiu, però sí que, a instàncies del PP,  el govern n’acabarà parlant.

Els últims incidents que hi ha hagut a l’Ajuntament, com ara la guerra de banderes al balcó el dia de la Mercè, generaran un cara a cara entre CiU i l’alcaldessa. El grup convergent farà un prec directe a Ada Colau en què li reclama que posi ordre davant els “actes impropis i de manca de decòrum” que hi ha hagut entre regidors a l’Ajuntament. Aquesta setmana, Colau va reunir els grups per abordar aquesta qüestió i, tot i que no sembla que el consens sigui fàcil, es van instar a un text de mínims per garantir l’ús adequat dels espais institucionals.

Un dels punts que es debatrà és un pla urbanístic per instal·lar una botiga de menys de 5.000 metres quadrats al passeig de Gràcia. Un projecte heretat del govern anterior i que es va acabar aprovant per silenci administratiu positiu, tot i que el govern municipal hi està en contra. En relació amb aquest projecte, el Grup Municipal de Ciutadans presentarà una moció en què reclama al consistori que revisi la tramitació de plans urbanístics d’ampliacions comercials que tinguin pendent una resposta municipal. El grup de Ciutadans vol que s’evitin nous casos d’ampliacions per silenci administratiu perquè consideren que impacta de manera negativa en el comerç de proximitat dels barris.

Els grups també debatran el pla Barcelona, ciutat refugi, dissenyat pel govern per acollir refugiats de Síria, l’Afganistan i Eritrea a la ciutat. L’alcaldessa, Ada Colau, va presentar el pla aquesta setmana i preveu com a primer punt d’arribada dels refugiats l’edifici Fòrum. Sobre aquesta qüestió, la CUP presentarà una moció per reclamar incloure les persones que emigren per motius econòmics dins el concepte de refugiat.

En la sessió de control al govern, el PP demanarà al govern si té previst el calendari per fer una consulta per adherir Barcelona a l’AMI. El PSC reclamarà al govern que flexibilitzi la moratòria de llicències d’establiments turístics que ara afecta tota la ciutat, i també preguntarà a l’alcaldessa si el govern té previst constituir i convocar la comissió d’estudi del deute de la Generalitat amb l’Ajuntament.

En el ple es faran tres declaracions institucionals. Una d’aquestes la presenten tres grups municipals: Barcelona en Comú, ERC i la CUP per aconseguir declarar Barcelona municipi oposat al TTIP, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la UE i els EUA. La segona declaració, d’ERC i que tindrà el suport del govern, demanarà l’anul·lació del judici a Lluís Companys, quan es commemoren els 75 anys del seu afusellament. La tercera declaració servirà per exigir una nova llei estatal reguladora del dret a l’habitatge perquè garanteixi les mesures per fer front a l’emergència habitacional.

A banda d’aquests punts, en aquest ple es produirà el primer comiat d’un regidor del mandat. El regidor Antoni Vives, de CiU, que en el govern anterior va ser tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, s’acomiada de l’Ajuntament per tornar a l’activitat privada. Serà substituït pel número 11 de la llista de CiU, Raimond Blasi, regidor de Comerç i Mercats i del districte de Sant Andreu en el mandat anterior.