Els diferents grups municipals han coincidit a valorar positivament la mesura i la tasca del coordinador del pla d’acollida, Ignasi Calbó, però amb matisos. Si bé Colau ha assegurat que la iniciativa “només funcionarà si es converteix en un projecte de ciutat” i que “vol comptar amb la participació de tothom”, una de les principals crítiques ha estat el poc marge que s’ha donat als grups per fer-hi aportacions reals.

En aquest sentit, el president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, ha assegurat que “hem de canviar la manera de col·laborar” perquè el seu grup no vol ser “només els que aplaudim” sinó “col·laborar i intervenir” per tal d’exposar “les nostres idees i els nostres plantejaments”. Trias ha reconegut que “s’està fent una bona feina” i ha destacat el servei “extraordinari” que desenvolupa el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, el CUESB.

Més crítica ha estat la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, que ha demanat “transparència” a l’hora de prendre decisions i ha advertit que no admetran que “s’instrumentalitzi l’arribada de refugiats amb interès partidista”. Mejías ha mostrat el seu desacord amb el viatge que l’alcaldessa té previst fer per coordinar la l’acollida amb altres ciutats refugi. Colau ha respost que “el viatge està justificat des del punt de vista tècnic i institucional” i ha anunciat que convidarà un membre de cada grup a acompanyar-la. La representant de Ciutadans també ha recordat que “la coordinació amb altres administracions és essencial”.

Aquesta qüestió també ha estat tractada pel president del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Alfred Bosch, que ha considerat que la coordinació amb la Generalitat és “bàsica”. Bosch s’ha mostrat orgullós de la resposta ciutadana, que ha qualificat d'”encomiable”, al contrari d’un Estat espanyol que s’ha comportat, segons ell, com un “govern molt avar”. Per això ha considerat com a “molt correcta” la partida de 10,5 milions d’euros prevista per donar acollida als refugiats ja que “serveix per superar la passivitat del Govern espanyol”. Tot i que Barcelona es posi al davant és “especialment positiu”, Bosch ha afirmat que la gestió d’aquest fenomen no es pot convertir en l’acció d’un “lobby de certa tendència ideològica”. També ha animat que el diàleg necessari per ser eficaç sigui “diàleg de veritat” i ha demanat que la distribució de refugiats es faci de manera “molt equitativa i molt equilibrada” ens els diferents districtes de la ciutat.

Jaume Collboni, president del Grup Municipal del PSC també ha insistit en la necessitat d’un “treball comú” i ha assegurat que “volem col·laborar, no volem adhesions”. Per això, considera que “la construcció sobre el consens” s’hauria de millorar. Collboni ha demanat que el pla tingui més en compte les xarxes preexistents en matèria d’atenció als refugiats i ha considerat que els més de 10 milions d’euros previstos són una “xifra excessiva”. També ha recriminat que no hi hagi un estudi detallat del personal que s’haurà de destinar al desenvolupament del pla.

Qui també s’ha mostrat contundent en la seva crítica ha estat el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz que ha demanat a Ada Colau que “no jugui amb el drama de la gent” i ha assegurat que Barcelona “no ha hagut d’esperar que vostè sigui alcaldessa” per ser solidària. Fernández Díaz ha coincidit a assumir que acollir refugiats no només és una obligació legal sinó una “obligació moral derivada de qualsevol consciència humana” i ha exigit a Colau un mapa dels recursos que s’utilitzaran per dur a terme el pla d’acollida.

Per acabar, la líder de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, s’ha preguntat si per aplicar el pla d’acollida “es veuran reforçades” estructures com el SEM, que “han rebut unes retallades brutals en els últims anys”. Lecha també ha volgut remarcar que “a Barcelona hi ha un gran col·lectiu” de persones que per tenir una situació administrativa irregular són perseguits i per als qui no estan previstes les mateixes ajudes que rebran els refugiats. Fent una reflexió més global, Lecha ha contestat a l’afirmació de Carina Mejías i ha demanat que també s’ataqués les causes del fenomen dels refugiats, que “l’arrel del problema té un nom: capitalisme”.

L’alcaldessa ha criticat la posició de l’Estat espanyol perquè, segons ella, “està sent lent” i està “defugint la seva responsabilitat” i ha exigit més transparència perquè no saben “com s’estan gestionant” els diners procedents de fons europeus en aquesta matèria”. Colau considera que, com a Administració, l’Ajuntament està obligat a “donar compliment als drets humans sense excusa” i que per això “ens hem de preparar”. També ha recordat que és una oportunitat per “donar el millor de nosaltres mateixos” i mantenir viu l’esperit solidari que ha tingut Barcelona al llarg de la història tenint en compte, també que per al “conjunt de la ciutadania aquesta és la voluntat”.

Aquest dijous, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va confirmar que la Casa Bloc, a Sant Andreu, serà un dels espais que s’adequaran per acollir refugiats.