El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha detallat que durant els mesos de juliol i agost s’han detingut 108 manters, una xifra que queda per sota dels 122 arrestos de mitjana dels darrers quatre anys. Recasens ha justificat que la Guàrdia Urbana aplica un model preventiu que prioritza evitar la venda en lloc de perseguir els manters quan fugen, i ha demanat més controls en l’arribada de contenidors al port. Des de l’oposició, en canvi, consideren que les xifres confirmen la “permissivitat” del govern municipal amb el “top manta”.

Durant els darrers mesos de juliol i agost, la Guàrdia Urbana va decomissar 230.000 articles del “top manta”. Això significa 36.000 productes menys respecte a la mitjana dels darrers quatre anys, que se situa en 266.000. Segons les dades facilitades pel comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, la quantitat de begudes intervingudes a les platges s’ha incrementat, en canvi, en un 53 % en comparació amb l’any anterior. Pel que fa al nombre de detencions i imputacions relacionades amb la venda ambulant il·legal, també han retrocedit. Aquest estiu s’han produït 108 arrestos mentre que la mitjana dels últims anys era de 122.

Amadeu Recasens ha defensat que la Guàrdia Urbana segueix un model preventiu. El comissionat de Seguretat ha justificat, a més, que les actuacions que acaben amb la fugida dels manters, que són la majoria dels casos, no es poden computar. Recasens ha volgut anar al fons de la qüestió del “top manta” assegurant que els productes que arriben a la venda ambulant entren en contenidors pel Port de Barcelona. Per això, demana més control en aquest punt.

Uns arguments que no han convençut els grups municipals del PP i Ciutadans. La popular Àngels Esteller ha afirmat que les xifres confirmen la “permissivitat” del govern envers la venda ambulant il·legal. El regidor Paco Sierra ha acusat el consistori de “desautoritzar” la Guàrdia Urbana.

Víctor Alfa actualitza l’operació Mestral

En la Comissió de Seguretat d’aquest dimarts, Amadeu Recasens ha aclarit que no s’ha derogat cap norma en relació amb el “top manta”. De fet, ha reconegut que s’ha heretat l’ordre de servei coneguda com a operació Mestral, “que ve de la legislatura anterior i que s’ha mantingut perquè està ben feta”. Això sí, aquest mes de juliol s’ha actualitzat, ara sota el nom de Víctor Alfa, i preveu tres nivells d’actuació en funció de la situació: el preventiu, el que preveu possibles conflictes lleus i el de risc imminent.