Jaume Asens ha explicat a la comissió de l’Ajuntament que el govern segueix les indicacions dels protocols internacionals sobre la qüestió i fa una interpretació “garantista” de la llei. Per això, abans d’enviar la Guàrdia Urbana a una ocupació hi van els serveis socials.

Per part de l’oposició, CiU, Ciutadans i PP, però, han estat molt durs amb el govern. Creuen que no vol actuar contra els okupes i que, segons ells, aquest fet genera un efecte crida.

Segons el president del Grup Municipal de Convergència i Unió, Joaquim Forn, no és necessari parlar de l’ONU ni dels tractats internacionals sinó que la qüestió és molt més senzilla, que només cal anar a veure els edificis per adonar-se que “no hi ha cap problema de vulnerabilitat”. La regidora del Partit Popular Àngels Esteller ha parlat en el mateix sentit. Diu que l’Ajuntament disposa d’una “normativa immediata que els permet actuar ràpidament” i demana que es faci per no “eternitzar les ocupacions”. Des de Ciutadans, Francisco Sierra ha fet una lectura encara més extrema i ha dit que, en altres municipis catalans, “estan descansant i estan tranquils perquè la majoria d’edificis ocupats s’han tornat a desallotjar” perquè vénen aquí a Barcelona, on “l’ocupació és lliure”.

Per la seva banda, Asens ha respost que el problema principal no és l’ocupació en si sinó el fet que hi hagi “tants edificis buits de titularitat pública” i s’ha mostrat preocupat per “l’herència rebuda”. Sobre l’ocupació de l’edifici de Transformadors, al carrer d’Ausiàs March, Asens ha explicat que els serveis jurídics ja han iniciat l’expedient corresponent.