L’alimentació dels barcelonins impacta directament en la contaminació. De fet, el que mengen els habitants de Barcelona genera 2,5 milions tones de CO2 anuals, segons el primer estudi fet per l’Ajuntament de Barcelona que mostra l’impacte de l’alimentació en la petjada de carboni. Una xifra gens menyspreable si es compara amb algunes de les activitats més contaminants de la ciutat com l’activitat portuària ( 5,3 milions de tones de CO2) o l’aeroportuària (7,6 milions tones de CO2). En total la ciutat de Barcelona genera 3,4 milions de tones d’emissions.

D’aquestes 2,5 milions de tones generades pel que mengem, un 82 % està vinculat a la producció dels aliments (agrícoles, ramaders o de pesca), un 13,5 % a la fabricació i envasat i només un 4 % el transport fins a Barcelona.

Menys consum de carn, menys emissions

Amb aquestestes conclusions, l’Ajuntament vol impulsar accions per reduir les emissions fent canvis en els productes a taula. “L’alimentació és un àmbit on podem actuar”, ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. Una de les vies proposades és la reducció del consum de carn vermella (vedella i xai) que genera una petjada molt alta de carboni per la seva producció i envasat.

De fet, els productes d’origen animal (carn, lactis, peix i marisc) representen el 60 % de les emissions derivades del consum d’aliments. L’estudi estableix que reduir que consum de proteïna animal és l’acció amb més impacte del sistema alimentari per combatre l’emergència climàtica. “Escollir el plat que tenim a taula és la decisió més important a nivell ciutadà i col·lectiu”, ha explicat Badia.

Entre les recomanacions hi ha també prendre menys productes importats com el cafè o la xocolata que tenen també un impacte elevat en les emissions pel fet de ser transportats en avió.

Productes ecològics, de temporada i de proximitat

“Hem d’acompanyar la ciutadania en aquest canvi”, ha explicat el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, que ha demanat fer una aposta pels productes ecològics, de temporada i de proximitat que generen menys emissions. En aquest sentit, ha destacat les iniciatives per visibilitzar aquests productes des de la xarxa de mercats municipals de Barcelona.

Cada resident a la ciutat de Barcelona consumeix de mitjana 637 kg d’aliments i begudes en l’àmbit domèstic i aquest consum genera 1,56 milions de tones de CO2.