El programa de rehabilitació de finques vulnerables de l’Ajuntament ja té un primer balanç: 67 edificis tenen la subvenció en tràmit; d’aquests, en 41 les obres ja estan encaminades i quatre les han acabat. I encara n’hi ha de pendents, perquè els equips municipals han contactat amb 116 comunitats de veïns per oferir-los els ajuts. Es tracta de blocs en mal estat en què els inquilins no podien afrontar la reforma o bé no s’havien organitzat per fer-ho.
Un exemple n’és el número 9 del carrer del Marbre, a la Marina de Port. La finca és antiga i, segons els residents, estava en molt mal estat. Després de les obres, ara s’hi viu millor. “Hem estat esperant anys, però ens ho han fet tot en un tres i no res“, explica María José Coronado, veïna d’un pis. Amb els ajuts del consistori, se n’han aïllat les parets per millorar-ne l’eficiència energètica, se n’ha sanejat el baixant d’aigua i s’hi ha posat una coberta nova.
Subvenció del 100 % per a 350 famílies
Entre les intervencions més corrents hi ha la instal·lació d’ascensors i la renovació de cobertes o dels espais comuns. El programa s’ha fet a través del Pla de barris i, en alguns casos, s’ha assumit el cost del 100 % de l’obra. 357 famílies no hauran de pagar res perquè compleixen tres requisits: a l’edifici hi tenen el domicili habitual, la seva renda és tres vegades inferior a l’indicador de suficiència i no tenen cap altra propietat.
Amb tot, encara queden veïns a qui picar a la porta: segons l’estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encarregat per l’Ajuntament, a Barcelona hi ha més de 440 finques que necessiten una rehabilitació. La majoria, als districtes de Ciutat Vella i Nou Barris i també al Besòs.