JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Des de que vam arribar al govern estem fent dues reunions amb tots els cònsols dels països més importants que porten més turistes a la ciutat de Barcelona, i els expliquem la situació i els demanem ajuda. Els diem 'vostès ens han de donar ajuda per explicar a la gent que vindran aquí que han de prendre unes mesures personals de vigilància personal'. Nosaltres com Ajuntament també els hem de garantir més presència policial, més facilitats per posar denúncies quan es produeixi. Hem fet una feina important i ens ha portat que només amb els turistes hi ha una disminució dels delictes en el darrer any del 9%. És una dada positiva, que hem compartit amb els cònsols i que ells mateixos la valoren molt positivament i crec que hem de continuar treballant en la mateixa línia." "Barcelona pot continuar rebent turisme? Està preparada?" "Jo crec que aquesta reflexió l'hem de fer. És evident que el turisme és una font d'ingressos importantíssima per a la ciutat. El 14% del nostre PIB ve a través del turisme. Aquesta moneda té dues cares. La cara positiva i podria tenir-ne una de negativa. Nosaltres hem de fer aquesta reflexió. És evident que tot té un aturador o un límit i nosaltres hem de saber aquest límit. També hem de ser capaços de diversificar, també és veritat que hem fet esforços i hem fet esforços per intentar no concentrar el turisme en una única part de la ciutat. Vénen molts turistes i a vegades hi ha gent que no té cap tipus de mirament i que el que li interessa és fer diners de qualsevol manera i fàcil, sense preocupar-se ni de la imatge ni del que passarà demà. Nosaltres com a govern responsable el que hem de fer és intentar que les activitats que es desenvolupin en matèria de turisme siguin bones perquè no matem el tema de turistes tancant-nos amb un tipus d'activitat. Nosaltres hem de fer un turisme de qualitat."

Joaquim Forn ha afirmat que “demanen ajuda” als cònsols per difondre entre els turistes que quan vinguin a la ciutat han de vigilar les seves pertinences per no ser víctimes de furts i robatoris. El primer tinent d’alcalde ha assegurat que la iniciativa ha donat bons resultats, perquè en un any han baixat els delictes contra els visitants en un 9%, “una dada positiva”, raó per la qual se seguirà treballant en “la mateixa línia”.

“Tot té un límit”, també el turisme

Forn s’ha referit a la capacitat que té la ciutat per rebre turistes i ha assegurat que “tot té un aturador o límit”, i que s’ha de “reflexionar” sobre el turisme, perquè té una part molta positiva i una que pot ser negativa. Ha assegurat que l’Ajuntament ha de saber diversificar-lo i ha posat l’exemple de les mesures que s’han engegat per descongestionar les zones més visitades i redistribuir els turistes per diversos punts de la ciutat.

Sobre la moda de les “boat parties” -festes per a turistes en vaixells en què es consumeix alcohol sense mesura-, Forn ha afirmat que la setmana que ve l’Ajuntament es reunirà amb la resta d’empreses que promouen l’activitat per demanar-los que la cessin. Forn ha celebrat que un dels operadors ja hagi anunciat que deixarà d’organtizar aquestes festes. El tinent d’alcalde ha tornat a insistir que el govern municipal ha de vetllar perquè les activitats turístiques portin visitants “de qualitat”.