RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "CiU i el PP poden estar a favor de l'ampliació, però els emplacem a votar a favor de la consulta. De manera que a la consulta es pugui votar contra l'ampliació però també s'hi pugui votar a favor."

Ricard Gomà ha qualificat aquest dimecres de “‘pelotazo’ i xantatge” el pla d’ampliació de La Maquinista, que preveu també la construcció d’un edifici nou per a l’escola que du el mateix nom, habitatges socials i de renda lliure i diversos equipaments. El projecte ja va rebre el vistiplau en la Comissió d’Hàbitat Urbà de la setmana passada amb els vots a favor de CiU i el PP i els vots contraris del PSC, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat). El plenari d’aquest divendres aprovarà el pla de forma definitiva.

La proposició que els ecosocialistes portaran al ple demana una consulta ciutadana “per expressar el suport o el rebuig” al contingut del projecte. Ricard Gomà ha assegurat que “no hi ha a Sant Andreu una majoria social ni veïnal a favor de l’ampliació de La Maquinista”. Per això ha fet una crida als grups municipals a votar a favor de la consulta, fins i tot a CiU i al PP. “Els intem a votar a favor de la consulta, de manera que a la consulta es pugui votar contra l’ampliació però també s’hi pugui votar a favor”, ha defensat Gomà.

Diverses organitzacions de comerç barcelonines i catalanes han rebutjat en un comunicat l’ampliació de 30.000 m2 del centre comercial acordada per CiU i PP. Consideren que tindrà conseqüències “demolidores” sobre el comerç del districte de Sant Andreu, que, segons les associacions, podria passar “a ser merament testimonial”. També critiquen que La Maquinista ja és ara el centre comercial més gran de tot Catalunya i que la remodelació li donarà encara més predomini comercial. Per tot això denuncien que tant l’Ajuntament com la Generalitat han fet “cas omís de les al·legacions presentades”.

Pel que fa a l’escola, les entitats demanen que es construeixi sense “la necessitat d’incrementar el sostre comercial”. El comunicat el signen la Fundació Barcelona Comerç, el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, l’Associació de Mercats Municipals de Catalunya, l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Pimec Comerç i la Confederació de Comerç de Catalunya.