Ha presidit la sala de plens durant les últimes dècades, però avui el govern considera que està fora de lloc. En poca estona, els operaris han retirat el bust de Joan Carles I per decisió municipal. L'executiu argumenta que ja no és cap d'Estat i que, a més, al mateix lloc hi havia un bust de Franco durant la dictadura. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "En realitat el que ve a fer aquest govern és corregir aquesta anomalia i treure el bust d'algú que ja no és cap d'Estat. El que s'ha de fer és parlar amb la resta de forces polítiques a veure com s'aplica la normativa vigent." Una normativa que obliga a tenir una imatge del rei a totes les sales de plens. El govern, però, considera que la monarquia està sobrerepresentada a l'Ajuntament. I posa d'exemple el quadre de la reina regent Maria Cristina al saló que porta el seu nom i també els bustos de Joan de Borbó i la seva dona a la galeria gòtica. Ara s'encarregarà un estudi a l'ICUB que expliqui el perquè hi són i faci propostes per canviar-los de lloc.

L’estàtua de l’anterior rei ja no estarà en la propera sessió del saló de plens i, de moment, tot apunta que es guardarà al Museu d’Història de la Ciutat. Aquesta tarda s’ha retirat del lloc que havia ocupat durant les darreres dècades i s’ha tancat en una caixa.

El Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, ha argumentat que no representa l’actual cap d’Estat i, per tant, l’escultura és una anomalia. També ha explicat que té reminiscències franquistes: al mateix indret on fins ara estava situat el bust, abans hi havia una escultura del dictador, Francisco Franco.

Domènech ha començat la feina del comissionat de Programes de Memòria amb aquest gest simbòlic, però no s’aturarà aquí, i ha anunciat que obrirà diverses línies d’actuació que afectaran, també, el nomenclàtor de la ciutat. Tot plegat respon a un procés de revisió de la simbologia i iconografia monàrquica de la ciutat i de l’edifici de l’Ajuntament.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que tot i que Barcelona té arrels republicanes, la monarquia s’hi “troba sobrerepresentada des d’un punt de vista iconogràfic i simbòlic”. Per analitzar aquesta situació, el consistori ha encarregat un estudi sobre iconografia a la direcció de patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona perquè faci propostes de canvi de lloc i analitzi “fins a quin punt aquesta representació és compatible amb un règim de drets democràtics”, ha explicat Domènech.

L’estudi estarà llest en els propers vuit mesos i les conclusions que en surtin es dialogaran amb les forces de l’oposició amb l’objectiu d’arribar a un consens sobre les formes de representació “més adequades al segle XXI”. Precisament, un dels punts que hauran de tractar els grups és decidir quina efígie de Felip VI es mostra en el ple, tal com estableix la llei.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a