Les imatges d’alguns corredors de La Vuelta 2023 arribant a les fosques a l’avinguda de la Reina Maria Cristina han tingut una gran repercussió internacional. Alguns corredors s’han queixat de la manca de llum durant el circuit i també hi ha hagut crítiques de l’oposició al govern municipal. La pregunta és si la situació es podria haver evitat. I per les explicacions que es donen des del consistori sembla que no era fàcil.

Els llums s’activen a través de sensors i temporitzadors

Fonts de l’Ajuntament han explicat a betevé que, preveient la pluja, l’organització va avançar l’arribada a meta del darrer equip 15 minuts. Asseguren que el sistema d’enllumenat de la ciutat s’activa a través de sensors que s’activen en funció de la lluminositat, per una banda, i de temporitzadors que es programen amb una periodicitat anual, per l’altra.

Aquests darrers s’encenen a les 20.45 h en aquesta època de l’any. Segons afirmen, dissabte, les condicions climàtiques i de lluminositat van canviar de manera imprevisible. Expliquen que es va intentar avançar l’horari d’encesa, però que el sistema no ho permet. Per poder modificar-ho de manera manual, es necessita previsió i un cert marge de temps, ja que el sistema funciona per fases que agrupen trams de carrers. I dissabte no es va poder dur a terme per manca de temps.

En canvi, aquest diumenge si que s’han previst el canvi d’horari. L’enllumenat públic de la zona de Montjuïc s’ha encès, excepcionalment, abans de les 16 h. La decisió l’ha presa l’Ajuntament preveient que la situació meteorològica podria tornar a enfosquir els carrers.