L'Ajuntament ha constituït aquesta tarda el Consell de Turisme, un espai de participació sobre la gestió i el model turístic a la ciutat. L'òrgan reuneix en una mateixa taula veus del sector amb associacions veïnals dels barris amb més pressió turística, entre d'altres. Tots esperen que s'hi pugui obrir un debat transparent. ENRIQUE ALCÁNTARA, president d'Apartur "Que no sigui un tema de només fer veure que participem sinó que realment es participa i es gestiona." REME GÓMEZ, AV Barri Gòtic "El que no pot ser és que la ciutat visqui unicament del turisme, enfocada únicament al turisme, oblidant els seus veïns." ROBERT TORREGROSA, Associació Catalana de Professionals del Turisme "Veure de quina manera podem satisfer el que demana el sector i l'habitant de Barcelona". JORDI CLAUSELL, membre de la junta de la FAVB "Tothom sap que hi ha conflictes en alguns punts de la ciutat i que això s'ha de resoldre." En el discurs d'obertura, l'alcaldessa ha dit que el turisme genera beneficis econòmics a la ciutat, però ha alertat que ha crescut la preocupació ciutadana i que cal trobar un equilibri. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Es tracta que tots guanyem una ciutat atractiva però també sostenible no només amb els visitants sinó amb els propis veïns i veïnes." El Consell podrà assessorar el govern i proposar mesures per a la gestió del turisme. Una de les primeres accions serà col·laborar en el nou pla estratègic de turisme, que es vol tenir llest a finals d'any.

En el primer parlament, Ada Colau, ha destacat que el turisme genera beneficis a la ciutat però alhora està augmentat la preocupació ciutadana sobre aquest àmbit. Per això, ha emplaçat el consell a buscar l’equilibri perquè la ciutat sigui atractiva però, alhora, amable per als veïns.

Presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, el Consell de Turisme i Ciutat podrà proposar al govern municipal mesures d’actuació en aquest àmbit i elaborarà cada any un informe sobre la situació del turisme a Barcelona. Per part de les entitats veïnals, hi ha representants de la FAVB, les AV de la Sagrada Família, el barri Gòtic, la Vila de Gràcia, l’Òstia i els veïns i amfitrions de Barcelona. Del sector turístic empresarial hi ha membres de la Cambra de Comerç, el Gremi d’Hotels de Barcelona, Apartur, la Fundació Barcelona Promoció, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades i l’Associació Catalana de Professionals del Turisme.

El Consell de Turisme i Ciutat té també un representant de cada grup municipal, tècnics de l’Ajuntament, la síndica de greuges, diverses entitats de districtes, entitats ambientals i grups socials, sindicats, entitats del sector cultural i esportiu, així com associacions comercials i del sector de la restauració. La creació d’aquest òrgan de participació es va aprovar al ple de juliol de 2015 i, segons l’Ajuntament, dóna resposta a una reivindicació ciutadana per generar un espai de debat sobre la gestió del turisme a la ciutat.

L’acció i negociació política, en paral·lel

La constitució d’aquest espai de participació arriba després que el govern ja hagi mogut fitxa en l’àmbit turístic amb una mesura estrella: el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics. El document, aprovat de forma inicial en comissió de govern, limita a 11.705 les places hoteleres que es podran obrir als barris menys saturats i dibuixa una gran àrea central on no s’admetran nous hotels. El pla està en tràmit i, per aprovar-lo definitivament, el govern d’Ada Colau haurà de buscar suports a l’oposició.

La voluntat és aprovar-lo abans del juliol, data en què venç la suspensió de llicències hoteleres que es va decretar l’estiu passat. La moratòria ha aturat fins ara 29 projectes hotelers, i n’ha deixat nou més en suspens en espera que s’aprovi definitivament el pla d’allotjaments turístics. Un total de 64 projectes han esquivat la suspensió de llicències hoteleres per diverses raons i continuen en marxa.