Una illa de vuit habitatges del barri de Can Peguera, a Nou Barris, servirà de prova pilot per definir els passos i les actuacions que cal fer per rehabilitar de manera integral el conjunt de cases barates d’aquest barri, situat entre el Turó de la Peira i el Parc Central de Nou Barris. Es tracta d’habitatges de titularitat municipal i l’objectiu és eliminar les deficiències estructurals que presenten les cases, com ara problemes d’aïllament i d’humitats. S’hi destinarà gairebé un milió d’euros.

Els immobles que participaran de la prova pilot es troben a l’illa delimitada pels carrers de Bellcaire, Darnius, Espinagua i Cistellet i totes tenen uns 60 m². El primer pas serà fer visites i inspeccions tècniques per determinar, de manera consensuada amb els habitants de les cases, quins han de ser els propers passos a seguir. La previsió és que d’aquí un any i mig ja s’hagi redactat i licitat el projecte de rehabilitació i puguin començar les obres. Durant els treballs, els habitants es reallotjaran al mateix barri.

Les últimes cases barates de la ciutat

Les cases barates de Can Peguera son 616 habitatges que es van construir el 1929, per l’Exposició Universal, i actualment és l’últim exemple d’aquest tipus d’habitatges que queda a la ciutat després que d’altres espais similars, com per exemple la Colònia Castells, s’enderroquessin. Es van aixecar per reallotjar persones que vivien en barraques a Montjuïc i la idea era que tinguessin una vida útil curta.

En vista, però, que això no havia estat així, l’any 2015 es van desafectar – el Pla General Metropolità del 1976 en preveia l’enderroc – i feia anys que els veïns reclamaven que es rehabilitessin. “Estem alegres que s’hagi desencallat i esperem que això continuï”, comenta Pep Ortiz, president de l’AV Can Peguera. Ara, amb aquesta prova pilot es pretén sistematitzar solucions per tots els habitatges que cal rehabilitar amb l’objectiu de regenerar el barri, preservar les cases barates i millorar l’espai públic, la mobilitat, el verd i els equipaments.

Avancen les obres del “balcó d’equipaments”

En paral·lel, avancen les obres del conegut com a “balcó d’equipaments”, que van engegar a començaments d’any. Es tracta d’un projecte que comprèn uns 7.500 m² i que compten amb un pressupost de 4,1 milions d’euros. Aquest projecte, que es preveu que s’acabi al març, preveu crear nous recorreguts per millorar la connexió entre Can Peguera i el Turó de la Peira. Així, s’instal·larà un nou ascensor, s’instal·laran escales noves i es renovaran les actuals, hi haurà nou mobiliari urbà i nou enllumenat, es renovarà la xarxa de clavegueram i es plantarà nou arbrat.