viu montjuïc 2023

El Centre d’Interpretació històrica del Castell de Montjuïc es renovarà per millorar l’experiència dels visitants. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha comprovat betevé, l’Ajuntament de Barcelona ha publicat el plec de criteris que haurà d’incloure la intervenció. Es tracta d’un document que encara està en fase d’elaboració, però que estableix els objectius generals de l’obra: donar una àmplia visió social de la història del castell i la muntanya relacionada amb la ciutat i reivindicar el valor patrimonial de l’edifici. El consistori també vol que el nou Centre d’Interpretació “prevegi els aspectes polítics i no només els repressius”.

Sis blocs temàtics en un espai de 600 m²

La proposta de l’Ajuntament inclou la renovació de 600 m²: un total de sis sales i un espai de pas sota d’una escala. El cost màxim de les obres és de 350.000 euros, sense incloure l’IVA. Entre les condicions hi ha millorar la senyalística, per tal “que el públic visiti les exposicions en el sentit correcte” i “que entri i surti per la porta adequada”.

En el plec es proposen sis blocs temàtics per a cadascun d’aquests espais: un espai immersiu — principalment audiovisual i tecnològic—, un espai explicatiu de la muntanya de Montjuïc i un sobre la construcció del castell actual. Pel que fa als blocs 4 i 5, dedicats als espais de repressió, l’Ajuntament vol que s’incloguin també “les visions polítiques i ideològics dels mateixos”. Finalment, en el darrer bloc, el consistori proposa que es tracti la relació entre el castell i la muntanya amb la ciutat al llarg dels anys.