Amb només vuit vots favorables, l’Ajuntament tampoc no retirarà els reconeixements als membres de la casa reial, ni evita que se n’atorguin en un futur. Tot i que la proposta de la CUP ha tingut poc recorregut, ha despertat un dur enfrontament entre Josep Garganté i Paco Sierra. En el seu torn de paraula, el portaveu de Ciutadans ha titllat el cupaire de “delinqüent” i “filoetarra” per la defensa del líder abertzale Arnaldo Otegi i ha afirmat que ell és l’única persona que hauria de declarar-se “non grata”. Per la seva banda, Garganté ha respost que estudiarà si aquestes acusacions poden tenir conseqüències legals.

La tensió ha dut a la presidenta de la Comissió, Francina Vila, a interrompre el debat per demanar formalitat i “contenció de les paraules utilitzades”. També s’ha sumat a la discussió la portaveu popular, Àngels Esteller, que ha acusat Garganté de no estar legitimat per demanar que es declari Felip VI “non grat”, a causa del procés judicial que se li va obrir per pressionar un metge. El PP ha refermat el seu vot contrari dient que “quan el rei ve a Barcelona, està a casa seva”.

Als vots contraris també cal sumar-hi els del PSC. BComú s’ha abstingut, tot i que Gerardo Pisarello ha expressat el fort sentiment republicà del seu partit i ha recordat algunes accions del govern contra la “sobrerepresentació” de la monarquia. L’abstenció també ha estat l’opció de CiU, que ha rebut les crítiques de la CUP i ERC perquè, tot i haver-se refundat com a partit republicà, no ha donat suport a la proposta.

Els únics vots favorables, a banda dels cuparies, han estat els d’Esquerra. Trini Capdevila s’ha emmirallat en el cas de Breda -primer municipi en declarar Felip VI persona “non grata”- i ha defensat el seu vot dient que el monarca “és la màxima figura institucional d’un estat que impedeix el dret a decidir dels catalans”.