El Comissionat de Programes de Memòria i els diferents districtes de la ciutat han impulsat un programa d’actes per  recordar l’inici de la guerra a Barcelona, ara fa 80 anys. L’acte principal tindrà lloc el 18 de juliol i es farà de forma simultània a tots els districtes de la ciutat. Començarà a les 19.30 h amb la lectura del poema ‘Oda a Barcelona’, escrit per Pere Quart -Joan Oliver- a finals de 1936.

També s’interpretarà, simultàniament a tots els districtes, l”Oda a l’alegria’, de Ludwing Beethoven, i que Pau Casals no va poder tocar per l’inici de la guerra. Amb aquesta peça també es vol retre homenatge a Casals, ja que el conflicte bèl·lic va fer que mai més no pogués tocar aquesta peça aquí.

El 19 de juliol es col·locaran 10 lones, una a cada districte, amb el text “Barcelona in memoriam 19.07.1936 – 19.07.2016”, i un breu poema de Màrius Torres, escrit l’any 1942, ‘Jo vull la pau però no vull l’oblit’. Aquestes pancartes estaran penjades fins al 29 de juliol i també estaran representades per una de les icones d’aquell temps: Marina Ginestà i Coloma, una miliciana, periodista i traductora que Hans Gutmann va fotografiar, el 21 de juliol de 1936.

La Generalitat també s’ha sumat a la iniciativa i participarà en un gran acte institucional al Palau de la Música, el 18 de juliol a les 19.30 h.