ajuntament barcelona cultura veto russos

L’Ajuntament de Barcelona demana als equipaments culturals de la ciutat que “facin d’altaveu” contra la guerra a Ucraïna i que no vetin artistes russos només per la seva nacionalitat. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, s’ha adreçat per carta a les direccions dels locals públics per convidar-los a rebutjar el conflicte bèl·lic i defensar la pau, però mantenir la programació de qualsevol persona d’origen rus “amb l’única exigència de la condemna a la guerra“.

Segons Martí, “la resposta que cal donar ha de poder distingir entre el govern rus actual i la seva ciutadania; entre el govern rus actual i qui expressa i difon la cultura russa”. El responsable municipal de cultura convida els equipaments de Barcelona a fer aparèixer en qualsevol obra una referència als valors de la pau i contra la guerra.

“Estic convençut que aquest simbòlic granet de sorra servirà perquè la cultura russa pugui alliberar-se de qui ha dut a aquest gran país [Rússia] a una guerra abominable“, conclou Martí en la missiva.

En una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé. Martí ha precisat que “la qualitat dels artistes no els exempta del seu posicionament sobre la guerra”. En aquest sentit ha afegit que la ciutat de Barcelona sempre ha tingut les portes obertes a tothom”.

Un pianista vetat i adeu al vodka rus

La carta del tinent d’alcalde de Cultura arriba en plena invasió de Rússia a Ucraïna. Això ha provocat que equipaments culturals de la ciutat hagin suspès actes o espectacles per a l’artista intèrpret que el fa. És el cas del Palau de la Música, que ha cancel·lat el concert del pianista rus Denis Matsuev, partidari fervent del president rus, Vladimir Putin, i condecorat per ell mateix. Dies després, però, el Palau va anunciar el també pianista rus Alexei Volodin, que homenatjarà les víctimes d’Ucraïna.

Una altra de les conseqüències de la guerra a Ucraïna ha estat la mesura presa per Luz de Gas, que ha anunciat que no servirà vodka rus “en solidaritat” amb el país envaït. La sala diu que és la seva “humil contribució” per sancionar Rússia.