Òscar Moré, veí de la Barceloneta, fa més de dues setmanes que no utilitza el lavabo de casa seva. “Cada matí me’n vaig al gimnàs“, ha explicat a betevé. De fet, té el vàter inutilitzat per una garrafa d’aigua de vuit litres que en manté tancada la tapa. “M’han dit que la poden aixecar! Ara qui s’hi asseu tranquil?“, es demana aquest veí. Amb aquesta solució domèstica pretén evitar que li torni a entrar una rata a través del vàter a casa seva, un pis del barri de la Barceloneta. Aquest fet ja li ha passat dues vegades.

Una rata surant a l’aigua i excrements al lavabo

La primera va ser a mitjans de maig. L’Òscar va entrar al lavabo de casa seva, una planta baixa del carrer del Baluard, a la Barceloneta, i el va trobar tot brut i ple d’excrements. La segona va passar un parell de setmanes després, quan, una nit, en entrar al lavabo, es va trobar una “rata enorme” surant a dins de l’aigua. Va haver d’estirar de la cadena dues vegades per perdre-la de vista i, aleshores, va comprovar que hi havia una fuita.

L’animal havia sortit del lavabo i havia mossegat una de les canonades. Ho va fer constar el tècnic de l’assegurança que hi va anar per solucionar la incidència. A les fotografies s’hi pot observar com la canonada està completament rosegada. “Hi ha d’haver algun desperfecte en el clavegueram que permet a la rata sortir-ne”, suposa Moré, que reclama que es revisi la instal·lació de la zona.

rata barceloneta

Més de 15 dies esperant que algú vingui a desinfectar

L’endemà de la desagradable troballa, aquest veí de la Barceloneta es va posar en contacte amb el propietari del pis i es van adreçar a l’Ajuntament de Barcelona per exposar els fets. Segons ha explicat a betevé, després de trucar al 010, els van derivar al telèfon del civisme i, finalment, a Salut Pública.Van dir que vindrien a desinfectar“, assegura l’Òscar, “però encara no han fet res“.

L’ASPB assegura que va inspeccionar la zona

De la seva banda, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha assegurat a betevé que va tenir constància de l’incident el 7 de juny i que, l’endemà, es va fer una inspecció a la zona, tant a la via pública, com a la xarxa de clavegueram. També afirma que es va donar resposta a la incidència, tot establint un pla de seguiment que preveu revisions periòdiques a l’àrea afectada.

Què fer si ens trobem múrids?

En el cas que algun veí de Barcelona es topi amb la presència de múrids (rates i ratolins) a la via pública o a la xarxa de clavegueram, l’ASPB aconsella informar-ne a través dels canals de comunicació ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona. Si el problema es detecta a l’interior de finques i habitatges, en canvi, el què recomana és que els propietaris prenguin mesures per resoldre les possibles plagues o deficiències de manteniment, tot posant-se en contacte amb empreses professionals del sector.