Carles Puigdemont i Artur Mas
Foto: Blanca Blay (ACN)

(ACN) El Tribunal de Comptes jutja aquest divendres els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i una trentena més d’ex-alts càrrecs del govern i el Diplocat per la despesa de l’1-O i Exteriors. La fiscalia demana una responsabilitat patrimonial de 3,1 milions d’euros. Per la seva banda, Societat Civil Catalana, també acusació, reclama més de 5 milions d’euros, tant pels costos d’organitzar i celebrar l’1-O com per la despesa de la política exterior desplegada durant els anys del procés.

Altres encausats rellevants són els exconsellers Francesc Homs, Andreu Mas-Colell i Raül Romeva; exsecretaris generals com Albert Royo, Joaquim Nin i Aleix Villatoro i secretaris de departaments i delegats de la Generalitat a l’estranger.

Les defenses en demanen l’arxivament

Les defenses demanen l’arxivament o l’anul·lació del cas, tot qüestionant la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, i adduint indefensió. També apunten que els fets han prescrit perquè han passat més de cinc anys.

Puigdemont i els exconsellers a l’exili Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí havien demanat la suspensió de la vista per la seva immunitat parlamentària, però la consellera d’enjudiciament va recordar fa uns dies que ja es va denegar aquesta petició al desembre perquè no són incompatibles la via comptable i la penal i la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O no els és aplicable. També havien demanat que Puigdemont declarés per videoconferència, cosa que el tribunal ha denegat perquè no veu motius suficients.

A més, la consellera també va denegar la petició de l’acusació particular, Societat Civil Catalana (SCC), de fer les conclusions del procediment per via oral, i va dictaminar que s’hauran de fer per escrit dies després que s’acabi la vista oral. Això farà que la vista, que comença a les 11 del matí, s’allargui poc.

La llei d’amnistia, un punt d’inflexió

D’altra banda, si s’acaba aprovant la llei d’amnistia és previsible que el gruix dels acusats es puguin beneficiar d’aquesta mesura. De fet, ERC ha demanat suspendre la vista per la seva previsible aprovació.

A banda d’això, el procediment pot tenir dos nivells de recurs, primer en una instància superior dins del Tribunal de Comptes i, després, al Tribunal Suprem.